Κινέζος αντιπρόεδρος: Η ζωή έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό, η ανάπτυξη θα επιστρέψει

Κινέζος αντιπρόεδρος: Η ζωή έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό, η ανάπτυξη θα επιστρέψει
Τετάρτη, 18/01/2023 - 08:10

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Λιού Χε, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι η ζωή έχει επιστρέψει στην κανονικότητα στην ασιατική χώρα, με τις μολύνσεις από τον κορωνοϊό να έχουν πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή τους.

Ο Λιού Χε δήλωσε στο WEF στο Νταβός την Τρίτη ότι η Κίνα θα επιστρέψει στην προ της πανδημίας τάση ανάπτυξης φέτος, ανέφερε το Bloomberg. Στην τελευταία (Μηνιαία έκθεση αγοράς πετρελαίου) MOMR του, που δημοσιεύθηκε επίσης την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι βλέπει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αμετάβλητες από τις απόψεις του προηγούμενου μήνα, στο 3,1% για το περασμένο έτος και στο 4,8% για το 2023.

Η ομάδα των εξαγωγέων πετρελαίου προσάρμοσε προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με τη ζήτηση της Κίνας να υποχωρεί. Ο ΟΠΕΚ βλέπει αμετάβλητη την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με το MOMR της Τρίτης, στα 2,2 εκατομμύρια bpd, αν και ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι «η πρόβλεψη αυτή εξακολουθεί να περιβάλλεται από αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, των αλλαγών στις πολιτικές περιορισμού του Covid-19 και των γεωπολιτικών εντάσεων».

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας συνέχισαν την πορεία ανάκαμψης τον Νοέμβριο στα 11,4 εκατ. bpd, με τα προκαταρκτικά στοιχεία να δείχνουν ότι οι εισαγωγές της παρέμειναν σε «παρόμοια υψηλά επίπεδα».

Η Κίνα δημοσίευσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα τα οικονομικά της στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας -η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο- αυξήθηκε κατά 2,9%. Αν και αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το σύνολο του 2022 κατά 3% ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τον επίσημο στόχο της Κίνας για 5,5%, λόγω των πολιτικών μηδενικής μεταβολής, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο παρελθόν.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία παρακολουθεί στενά τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας για να αποκτήσει μια εικόνα της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης αργού πετρελαίου, με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ

Οι αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τα οικονομικά δεδομένα της Κίνας -και τη δίψα της για πετρέλαιο- με βάση την πρόσφατη αλλαγή της πολιτικής της για το covid, η οποία έχει απομακρυνθεί από την αυστηρά εφαρμοζόμενη στρατηγική μηδενικού covid.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/01/2023 - 08:21