Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το 30% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας σε δύο ημέρες

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το 30% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας σε δύο ημέρες
Τετάρτη, 12/10/2022 - 10:36

Η Ουκρανία κάλεσε χθες τους πολίτες της να μην χρησιμοποιούν οικιακές συσκευές, για εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα μετά την μεγαλύτερη ρωσική επίθεση στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλούστσενκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN δήλωσε ότι η Ρωσία έπληξε περίπου το 30% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας με τις πυραυλικές της επιθέσεις χθες, Τρίτη, και προχθές, Δευτέρα. «Στείλαμε αυτό το μήνυμα στους εταίρους μας: έχουμε ανάγκη να μπορούμε να προστατευόμαστε από αέρος», είπε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία αψηφά τους διεθνείς κανόνες. «Δεν τους νοιάζει για οποιουδήποτε είδους διεθνείς συμφωνίες ή συμβάσεις», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Ουκρανία κάλεσε χθες τους πολίτες της να μην χρησιμοποιούν οικιακές συσκευές, όπως οι φούρνοι και τα πλυντήρια, για εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά ήρθαν αντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος, μετά την μεγαλύτερη ρωσική επίθεση στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο από τότε που άρχισε η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Μόσχα, χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει στόχο να εξαλείψει επικίνδυνους εθνικιστές και να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους, ενώ κατηγορεί τη Δύση ότι κλιμακώνει και παρατείνει την σύγκρουση υποστηρίζοντας το Κίεβο.