Ενεργειακές επενδύσεις ρεκόρ στη Ρουμανία με χρηματοδότηση της ΕΕ

Ενεργειακές επενδύσεις ρεκόρ στη Ρουμανία με χρηματοδότηση της ΕΕ
Τρίτη, 11/10/2022 - 11:12

Περισσότερα από 13 δις ευρώ η συνολική χρηματοδότηση της Ρουμανίας από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ., για επενδύσεις σε έργα ενέργειας. Χθες υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις χρηματοδότησης ύψους 420 εκατ., με δικαιούχο την Transelectrica.

Σύμφωνα με την Transelectrica, πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της ΕΕ που αντλεί η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, προκειμένου να αναβαθμιστούν γραμμές και σταθμοί ηλεκτροδότησης για την ασφάλεια του δικτύου, καθώς και να αναπτυχθούν περισσότερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα κατά την τελετή υπογραφής στο Βουκουρέστι δήλωσε: «Σήμερα υπογράψαμε τις πρώτες συμβάσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ανοίγοντας έτσι τη σημαντικότερη πηγή κονδυλίων της ΕΕ για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ρουμανίας. Η συνολική χρηματοδότηση, ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε ουσιαστικό μετασχηματισμό της εθνικής ενεργειακής υποδομής, καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ρουμανίας», πρόσθεσε.