Η Νορβηγία και η προσπάθεια της Γερμανίας για προμήθεια της ΕΕ με φυσικό αέριο

Η Νορβηγία και η προσπάθεια της Γερμανίας για προμήθεια της ΕΕ με φυσικό αέριο
Unsplash
Τρίτη, 16/08/2022 - 13:27

Φυσικό αέριο από τη Νορβηγία αναζητεί η Γερμανία, γι’ αυτό άλλωστε μετέβη στο Όσλο ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, χαρακτηρίζοντας τη Νορβηγία ως «ασφαλή, δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο» σε ότι αφορά τον εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης με ενέργεια.

Ο γερμανός καγκελάριος ζήτησε από την κυβέρνηση στο Όσλο να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η Νορβηγία «προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της», αντέτεινε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ο κ. Σολτς, από το Όσλο όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ευγνώμων για το γεγονός ότι η Νορβηγία έχει αυξήσει την παραγωγή της μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντική είναι η υπόσχεση της Νορβηγίας να διατηρήσει υψηλό επίπεδο παραγωγής, καθώς η ζήτηση θα παραμείνει αντίστοιχα υψηλή την ερχόμενη χρονιά.

«Είμαι πολύ χαρούμενος διότι στη Νορβηγία έχουμε έναν ασφαλή, δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο για τον εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης με ενέργεια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά της νορβηγικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε τόνισε ότι η χώρα του «προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της», έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή της κατά 10%, ενώ διευκρίνισε ότι η ασφαλής αύξηση της παραγωγής δεν αποτελεί αποκλειστικά πολιτική απόφαση, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες. «Για να αυξηθεί η παραγωγή, πρέπει να αυξηθούν τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου», εξήγησε ο κ. Στέρε, πάντως διαβεβαίωσε ότι «η Νορβηγία εργάζεται προκειμένου να είναι ένας σταθερός προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Γερμανία».

Το φυσικό αέριο, συνέχισε ο νορβηγός πρωθυπουργός, αποτελεί μόνο μια σταθερή πηγή ενέργειας για τη μεταβατική φάση. Η Γερμανία «ανέλαβε τη μεγάλη πρόκληση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισήμανε ο κ. Στέρε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μια «δύσκολη και ταραχώδη» απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. «Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, θα μετατραπεί σε ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/08/2022 - 13:35