Το σήριαλ της τουρμπίνας του Nord Stream συνεχίζεται - Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν

Το σήριαλ της τουρμπίνας του Nord Stream συνεχίζεται - Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Κυριακή, 24/07/2022 - 05:05

Τις έντονες αμφιβολίες του στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί για τεχνικούς λόγους, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Υπάρχουν αρκετοί αγωγοί που φτάνουν στη Γερμανία, με συγκεκριμένες χωρητικότητες που θα είναι πάντα αρκετές για να εκπληρώσουν τις ρωσικές υποχρεώσεις εφοδιασμού», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Το Reuters, ανέφερε χθες, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε, ότι η τουρμπίνα που μεταφέρθηκε για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream από τον Καναδά στη Ρωσία παραμένει στη Γερμανία, καθώς η ρωσική πλευρά δεν έδωσε άδεια για τη μεταφορά του.

Από την πλευρά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κάθε ευθύνη που αποδίδεται στη Ρωσία για την καθυστερημένη επιστροφή της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream από τον Καναδά είναι αβάσιμη.

Την ίδια ώρα, παράλληλα, η Gazprom σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται πως η Siemens Energy αρνείται να αποστείλει έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι η τρέχουσα σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών δεν περιλαμβάνει πρόσθετες υποχρεώσεις από τη ρωσική πλευρά. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όπως ισχυριζόταν η Gazprom, δεν είχε λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς έδωσε ειδική άδεια στη Siemens Energy να αποστείλει την τουρμπίνα πριν από λίγες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των ΗΠΑ. Η άδεια προέβλεπε ότι η τουρμπίνα δεν θα έφτανε από τον Καναδά στη Ρωσία, αλλά θα μεταφερόταν πρώτα στη Γερμανία, όπως και έγινε.
Τις τελευταίες ώρες εκτυλίσσεται ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών για το τι πραγματικά συμβαίνει, ενώ οι σχετικές ειδήσεις στα διεθνή πρακτορεία είναι εξαιρετικά περιορισμένες.