Ρωσία: Οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρώπης δυσκολεύουν τη συντήρηση του Nord Stream 1

Ρωσία: Οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρώπης δυσκολεύουν τη συντήρηση του Nord Stream 1
Δευτέρα, 05/09/2022 - 09:16

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Nord Stream 1.

Τους ευρωπαίους πολιτικούς κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Nord Stream 1 και κατ’ επέκταση ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αφού οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δυσκολεύουν την Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.

Την Παρασκευή η Gazprom, παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες συντήρηση θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο το πρωί, ανακοίνωσε ότι ο βασικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον καθώς μια διαρροή λαδιού που εντοπίστηκε δεν επιτρέπει σε μία από τις τουρμπίνες του αγωγού να λειτουργεί με ασφάλεια. Συνεπώς, δεν μπορεί να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, δήλωσε: «Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», «Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι για να εξακολουθήσει να λειτουργεί ο εξοπλισμός, η Siemens Energy πρέπει να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου για τη συντήρηση της τουρμπίνας.

«Όλοι οι όροι του συμβολαίου συντήρησης έχουν παραβιαστεί κατάφωρα, οι όροι για τη μεταφορά αυτού του εξοπλισμού έχουν παραβιαστεί», τόνισε ο Νόβακ.

Από την πλευρά της η Siemens Energy απάντησε ότι δεν της έχει ζητηθεί να προχωρήσει στη συντήρηση της τουρμπίνας του Nord Stream, υπογραμμίζοντας ότι είναι διαθέσιμη να το πράξει.

Πάντως, ούτε ο Πεσκόφ ούτε ο Νόβακ διευκρίνισαν πότε θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream.