Η πρόταση της Ισπανίας μετά το «όχι» στη μείωση κατανάλωσης 15%

Η πρόταση της Ισπανίας μετά το «όχι» στη μείωση κατανάλωσης 15%
Κυριακή, 24/07/2022 - 05:03

Η ισπανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη την αντιπρόταση που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Δημοσίευμα της El País, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές, αναφέρει ότι η ισπανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη την αντιπρόταση που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, την ερχόμενη Τρίτη, για να αποτρέψει την επιβολή των θέσεων της Ευρ. Επιτροπής Βρυξελλών, η οποία προβλεπει την εφαρμογή οριζόντιας περικοπής 15% στην κατανάλωση όλων των χωρών, ανεξαρτήτως της εξάρτησής τους από τις ρωσικές ροές.

Η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Teresa Ribera, θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με πρόταση που θα προβλέπει την μεγιστοποίηση της παροχής φυσικού αερίου από την Ισπανία στην υπόλοιπη Ευρώπη -μέσω των αγωγών που διασχίζουν τα Πυρηναία-, με στόχο να αποφευχθεί η επιβολή δραστικής μείωσης της κατανάλωσης στην ισπανική αγορά. Μια τέτοια επιβολή θα προκαλούσε προβλήματα στην ισπανική βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι η Ισπανία είναι μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη εξάρτηση από τη Ρωσία και με τη μεγαλύτερη ικανότητα εισαγωγής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από τρίτες χώρες.

Η Ισπανία διαθέτει έξι ενεργές μονάδες επαναεριοποίησης και μία επιπλέον (στην πόλη Χιχόν) επί του παρόντος ανενεργή. Ωστόσο, οι δυνατότητες προώθησης στην υπόλοιπη Ευρώπη μέρους των ποσοτήτων φυσικού αερίου που φθάνει στην Ιβηρική δια θαλάσσης είναι περιορισμένες, καθώς υπάρχουν μόλις δυο αγωγοί (Larrau (Ναβάρα) και Irún (Χώρα των Βάσκων) που συνδέουν την Ισπανία με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, συνολικού δυναμικού μεταφοράς της τάξης των 6,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, όταν ο συνολικός όγκος φυσικού αερίου που πρέπει να εξασφαλίσει η ΕΕ για να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές τους επόμενους οκτώ μήνες ανέρχεται στα 45 δις κυβικά μέτρα.

Αυτή θα είναι η θέση που θα υπερασπιστεί η κυβέρνηση Sánchez στο προσεχές Συμβούλιο της επόμενης Τρίτης, συντονιζόμενη, παράλληλα, με την ισπανική Enagás, προκειμένου να δρομολογήσει την περαιτέρω αύξηση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γαλλία, η οποία σήμερα ανέρχεται μεσοσταθμκά στα 2 δις κυβικά μέτρα.