Και Νέες Κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ

Και Νέες Κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ
Δευτέρα, 18/07/2022 - 16:16

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Η επιβολή εμπάργκο στις αγορές χρυσού από τη Ρωσία είναι το σημαντικότερο μέτρο του σημερινού νέου πακέτου κυρώσεων, που βασίζεται σε σχετική πρόταση της Κομισιόν. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει επιπλέον την ενίσχυση των ελέγχων εξαγωγών προϊόντων διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας, δηλαδή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, με τα μέτρα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων με εκείνες των εταίρων της, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη. Το πακέτο θα ενισχύσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για να γίνει αυστηρότερο το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων που βρίσκονται στην «μαύρη λίστα» της ΕΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Κομισιόν, διευκρινίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν στοχεύουν το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας, ενώ διευκρινίζει το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων. Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων έξι πακέτων κυρώσεων της ΕΕ έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/07/2022 - 17:48