IEA: Η Ευρώπη πρέπει να κόψει αμέσως τη ζήτηση για φυσικό αέριο - Έρχεται μακρύς, σκληρός χειμώνας

IEA: Η Ευρώπη πρέπει να κόψει αμέσως τη ζήτηση για φυσικό αέριο - Έρχεται μακρύς, σκληρός χειμώνας
Δευτέρα, 18/07/2022 - 16:00

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας τις προμήθειές τους από τρίτους προμηθευτές, απομακρυνόμενη από τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, οι ροές από τη συγκεκριμένη χώρα στο εγγύς μέλλον παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται μια πλήρης διακοπή τους, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Fatih Birol, σε σχόλιό του στο οποίο περιγράφει τα βήματα που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη για να αποφύγει μια μεγάλη κρίση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Η προειδοποίηση του Birol έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας μη αναμενόμενη ζήτηση για παραγωγή αερίου προκειμένου να διατηρηθούν δροσερές οι οικίες και οι επιχειρήσεις. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Το να βασιστεί η Ευρώπη σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστείλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ, αναφέρει ο Birol. Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον IEA.

Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοκ εφοδιασμού εάν υπάρξει πλήρης διακοπή ροών από πλευράς Ρωσίας, σημειώνει ο Birol. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν πριν η ήπειρος καταφέρει να εξασφαλίσει αυτό το όριο αποθήκευσης, προσθέτει.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξάλλου, εκτινάχθηκαν το πρωί της Δευτέρας κατά 3,3% πάνω από τα 164 ευρώ η μεγαβατώρα μαζί με το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί το δυτικό τμήμα της ηπείρου, καθώς το τελευταίο αυξάνει τη ζήτηση για κλιματισμό και ωθεί υψηλότερα τα ενεργειακά κόστη, για να αποκλιμακωθούν αργότερα.

Οι θερμοκρασίες σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με προβλέψεις της Maxar. Η Γερμανία παρήγαγε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας - ρεκόρ από ηλιακά πάνελ την Κυριακή και αναμένεται να πραγματοποιήσει νέο ρεκόρ την Τρίτη.

Ο καύσωνας - υπενθύμιση της οξύτητας της κλιματικής αλλαγής - επιτείνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Αξιωματούχοι και traders παρακολουθούν με προσοχή το κατά πόσον ο αγωγός Nord Stream, που συνδέει Ρωσία και Γερμανία, θα επανέλθει σε λειτουργία εντός της εβδομάδας, όταν και θα τελειώσει η περίοδος τακτικής συντήρησής του. Η Μόσχα έχει ήδη περικόψει τις προμήθειες προς τις ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της μεταξύ τους έντασης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η τουρμπίνα του Nord Stream μεταφέρθηκε από τον Καναδά, όπου επισκευάστηκε, στη Γερμανία στις 17 Ιουλίου, όπως ανέφερε η Kommersant, επικαλούμενη πηγές της.