Διαφωνίες στην Αυστρία για το ανώτατο όριο του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας

Διαφωνίες στην Αυστρία για το ανώτατο όριο του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας
Δευτέρα, 18/07/2022 - 13:46

Η πολιτεία της δημοκρατίας των Άλπεων συζητά έντονα τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες ενός ανώτατου ορίου τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εξέταση μιας τέτοιας πολιτικής.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να καταναλώνουν μια ορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας – «κανονική κατανάλωση» – σε χαμηλή τιμή, πρότεινε ο Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊρ, επικεφαλής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών. Τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει την πρότασή του, η οποία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση.

«Έχω αναθέσει στους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Προστασίας του Κλίματος να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες», δήλωσε η Λεονόρ Γκέβεσλερ, υπουργός Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος, στην εφημερίδα Der Standard την Κυριακή. Προηγουμένως, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ φέρεται να είχε δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Μάγκνους Μπρούνερ να εξετάσει την πρόταση του Φέλμπερμαϊρ.

Η συντηρητική-πράσινη κυβέρνηση της Αυστρίας πολιορκείται από σταθερά υποδεέστερα δημοσκοπικά ποσοστά, τα οποία αποδίδονται εν μέρει στην κρίση των τιμών της ενέργειας. Οι αντιπολιτευόμενοι ακροδεξιοί λαϊκιστές, το FP και το σοσιαλδημοκρατικό SPÖ, συνεχίζουν να βασίζονται στο θέμα για να αποκτήσουν λαϊκή υποστήριξη.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι υπουργοί-πρόεδροι της ομοσπονδιακής Αυστρίας αύξησαν την πίεση. Η συντηρητική πρόεδρος της Κάτω Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ζήτησε μέτρα μαζί με τον συντηρητικό ομόλογό της της Στυρίας, Κρίστοφερ Ντρέξλερ.

«Η κυβέρνηση αγνοεί εδώ και μήνες τον πληθωρισμό ρεκόρ», εξήγησε την Κυριακή ο ομοσπονδιακός διευθυντής του SPÖ, Κρίστιαν Ντόιτς.

Ενώ οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι Αυστριακοί θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά ένα σημαντικό ποσοστό των επιπέδων κατανάλωσης του 2021, ακόμη και όταν η χώρα επιθυμεί απεγνωσμένα να περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Παρατηρητές προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι είναι υπερβολικά γενναιόδωρη, με έναν να προειδοποιεί ότι θα ξεκινούσε μια επιχείρηση εξόρυξης bitcoin αν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ανώτατο όριο.

euractiv.gr