Οι επενδύσεις στην πυρηνική σύντηξη εκτοξεύονται

Οι επενδύσεις στην πυρηνική σύντηξη εκτοξεύονται
Κυριακή, 17/07/2022 - 08:46

Η σύντηξη προσέλκυσε 2,8 δισ. δολάρια κατά το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με περίπου 2 δισ. δολάρια κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Η πυρηνική σύντηξη απολαμβάνει μια τεράστια αύξηση των παγκόσμιων επενδύσεων τους τελευταίους 12 μήνες, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας.

Τα νέα στοιχεία της βιομηχανίας αποκαλύπτουν ότι τον τελευταίο χρόνο εισέρρευσαν στον τομέα περισσότερα χρήματα από ό,τι τα προηγούμενα δέκα χρόνια μαζί, όπως ανέφερε πρώτη η Telegraph.

Η σύντηξη προσέλκυσε 2,8 δισ. δολάρια κατά το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με περίπου 2 δισ. δολάρια κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Η Ένωση Βιομηχανίας Σύντηξης δήλωσε ότι πάνω από το 93% των εταιρειών που απάντησαν στην έρευνά της πιστεύουν ότι η ενέργεια σύντηξης θα τροφοδοτεί ηλεκτρική ενέργεια στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Η παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης αποτελεί μακρόχρονη φιλοδοξία για τους επιστήμονες και τους ειδικούς σε θέματα ενέργειας και έχει πρωταγωνιστήσει σε μυθιστορήματα και ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη σύντηξη πυρήνων μεταξύ τους, η οποία εκλύει ενέργεια - η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παρέχει θεωρητικά άφθονη ενέργεια στη γη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική σύντηξη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αξιοποιήσιμη κλίμακα, ωστόσο η αναπαραγωγή της αντίδρασης στη Γη είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς απαιτεί τεράστιες ποσότητες θερμότητας και πίεσης.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να παράγουν περισσότερη ενέργεια από την αντίδραση από όση χρειάζεται για να πυροδοτηθεί η αντίδραση.

Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια προόδου, με τους επιστήμονες να επιτυγχάνουν ρεκόρ 59 μεγατζάουλ ενέργειας σε πειράματα σε μια εγκατάσταση στο Culham, κοντά στην Οξφόρδη, νωρίτερα φέτος.

Αυτή η ενέργεια είναι αρκετή για να βράσουν περίπου 60 βραστήρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί μερικές από τις κορυφαίες προοπτικές σύντηξης στον κόσμο, όπως η Tokamak Energy και η First Light Fusion, που εδρεύουν και οι δύο στην Οξφόρδη.

Η First Light Fusion συγκέντρωσε 45 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Tencent - ανεβάζοντας την εξωτερική υποστήριξη για την επιχείρηση στα 107 εκατ. δολάρια.

Η Ένωση Βιομηχανίας Σύντηξης αποκάλυψε ότι οκτώ νέες εταιρείες εισήλθαν στον αγώνα για τη σύντηξη τους τελευταίους δώδεκα μήνες - γεγονός που αντανακλά την ανανεωμένη αισιοδοξία για την πηγή ενέργειας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει την τεχνολογία, με την Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου να επεξεργάζεται σχέδια για ένα πρωτότυπο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από σύντηξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πυρηνική σύντηξη είναι μια αντίδραση κατά την οποία δύο ή περισσότεροι ατομικοί πυρήνες συνδυάζονται για να σχηματίσουν έναν ή περισσότερους διαφορετικούς ατομικούς πυρήνες και υποατομικά σωματίδια (νετρόνια ή πρωτόνια). Η διαφορά μάζας μεταξύ των αντιδρώντων και των προϊόντων εκδηλώνεται είτε ως απελευθέρωση είτε ως απορρόφηση ενέργειας. Αυτή η διαφορά μάζας προκύπτει λόγω της διαφοράς στην πυρηνική ενέργεια σύνδεσης μεταξύ των ατομικών πυρήνων πριν και μετά την αντίδραση.