Η μείωση των ροών ρωσικού αερίου ενισχύει τα έσοδα της Ρωσίας

Η μείωση των ροών ρωσικού αερίου ενισχύει τα έσοδα της Ρωσίας
Δευτέρα, 23/05/2022 - 07:02

Τα 27 κράτη μέλη στέλνουν 200 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως στην Gazprom, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τιερί Μπρος, καθηγητή στο Sciences Po

Η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να το καταστήσουν ακριβότερο και, κατά συνέπεια, να αυξήσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα Les Echos.

«Παρόλο που η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η άνοδος των τιμών παρέχει στη Μόσχα έσοδα ρεκόρ για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Απειλώντας με εμπάργκο χωρίς να αναλάβουν δράση, οι Ευρωπαίοι έπεσαν σε μια παγίδα στην οποία ο Πούτιν είναι ο μεγάλος νικητής. Τουλάχιστον προς το παρόν», γράφει σχετικά στο άρθρο της η εφημερίδα με τίτλο "Φυσικό αέριο: η επικίνδυνη παγίδα του Πούτιν".

Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «πρόκειται για ένα παράδοξο που είναι όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί. Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέρα με τη μέρα, οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατό αγοράζοντας αέριο σε υψηλή τιμή.»

Στέλνουν 200 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως στην Gazprom

Παρά τις κυρώσεις, τις μεγαλόστομες δηλώσεις και τις υποσχέσεις για εμπάργκο, τα 27 κράτη μέλη στέλνουν 200 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως στην Gazprom, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τιερί Μπρος, καθηγητή στο Sciences Po. «Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας, ο οποίος υπολογίζεται σε 180 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα με βάση τις περσινές δαπάνες του Κέντρου Έρευνας για τον Καθαρό Αέρα και την Ενέργεια».

Χάρη στην άνοδο των τιμών, η Ρωσία αναμένεται να έχει φέτος 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το φυσικό αέριο από την Ευρώπη, σχεδόν διπλάσια από τις ήδη υψηλές τιμές του περασμένου έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi. Και σε αυτά δεν υπολογίζονται τα έσοδα από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και άλλες πρώτες ύλες.

«Ακόμη και αν η ΕΕ αρχίσει να αγοράζει ελαφρώς λιγότερο φυσικό αέριο, η αύξηση της τιμής θα αντισταθμίσει τη μείωση των προμηθειών. Απειλώντας με εμπάργκο αλλά χωρίς να αναλάβουν δράση, οι Ευρωπαίοι παγιδεύονται και ο Πούτιν έχει το πάνω χέρι», αναφέρει το άρθρο.

Με την απόφαση για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ να περνάει στις καλένδες, οι ΗΠΑ εξετάζουν μέτρα για να στερήσουν από τη Ρωσία τα χρήματα από το πετρέλαιο.

Όπως αναφέρουν οι New York Times μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών και την διακοπή της πρόσβασης της Ρωσίας στις πληρωμές για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Επιπλέον αναγκάζοντας τις τράπεζες να μεταφέρουν τα χρήματα για τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου σε καταπιστευτικούς λογαριασμούς, ώστε η Ρωσία να μπορεί να τα ξοδεύει μόνο για την αγορά βασικών αγαθών, ενώ εξετάζεται και η επιβολή δευτερογενών κυρώσεων κατά των χωρών που δεν συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου.

Οι δυτικές κυρώσεις τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο περισσότερο επηρεάζουν τους δυτικούς συμμάχους παρά την ρωσική οικονομία που βλέπει το ρούβλι να ενισχύεται ενώ το ευρώ κατρακυλά.