Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης στην περιοχή της Αμπελιάς Φαρσάλων 

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης στην περιοχή της Αμπελιάς Φαρσάλων 
Τρίτη, 26/07/2022 - 10:55

Με απόφαση τουΥφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρηυπογράφηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ στις 19-07-2022, η Ένταξη της Πράξης«Σταθμός Συμπίεσης στην Αμπελιά»στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Το έργο περιλαμβάνειτην κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης στην περιοχή της Αμπελιάς Φαρσάλωνμε σκοπό να παρασχεθεί η απαραίτητη συμπιεστική ικανότητα για την ανταπόκριση στην μελλοντικά αυξημένη ζήτηση σε φυσικό αέριο.

Με δεδομένη την σύνδεση του αγωγού ΤΑΡ στη Ν. Μεσήμβρια, αναμένεταιαύξηση στη μεταφερόμενη ποσότητα φυσικού αερίου από το Βορρά προς το Νότο,μέσω του ΕΣΦΑ.

Για να διασφαλιστεί η υδραυλική επάρκεια του δικτύου σε όλα τα σενάρια επιλογής σημείου εισόδου από τους Χρήστες για τις ποσότητές τους,υφίσταται ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς μέσω της εγκατάστασης σταθμού συμπίεσης στο νότιο τμήμα της Ελλάδας,που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ζήτησης.

Ο σταθμός θα περιλαμβάνειδύο μονάδες συμπίεσης συν την εφεδρική μονάδα, με ισχύ (2+1) x 10MW,ενώ θα παρέχει την δυνατότητα συμπίεσης και σε αντίστροφη ροή.

Η συνολικήΔημόσια Δαπάνη της Πράξης ανέρχεται σε 30.111.471,88 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της Πράξης ανέρχεται σε 59.626.677,00

Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεταιη 22/01/2020 λήξης η 31/12/2023,ενώ Δικαιούχος του έργου είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.

Το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για κρίσιμα έργα υποδομής που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας.