Γιατί μπαίνει στην αγορά ενέργειας ο ΟΠΑΠ

Γιατί μπαίνει στην αγορά ενέργειας ο ΟΠΑΠ
Τετάρτη, 28/02/2024 - 07:19

Στην αγορά ενέργειας μπαίνει ο ΟΠΑΠ, ιδρύοντας εταιρεία με την επωνυμία eco, που θα συμμετέχει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και θα συνάπτει συμβάσεις αγοράς ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της μητρικής όσο και του δικτύου των πρακτόρων της.

Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 1 εκατ. ευρώ είναι η Opap investment Limited, θυγατρική του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΠΑΠ eco, που αναρτήθηκε χθες στο ΓΕΜΗ, σκοπός της νέας εταιρείας είναι η σύναψη για ίδιο λογαριασμό, συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (με φυσική παράδοση ή ως συμβάσεις επί της διαφοράς) με σκοπό την αντιστάθμιση και διαχείριση του κινδύνου της τιμής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να μειώσει το κόστος ενέργειας τόσο για τις εταιρείες του ομίλου ΟΠΑΠ όσο το δίκτυο των πρακτόρων.

Επίσης προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα συμμετέχει στις επιμέρους αγορές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και συγκεκριμένα στην Αγοράς Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά, την Αγορά Εξισορρόπησης και τις αγορές παραγώγων. Θα παρέχει υπηρεσίες στη μητρική εταιρεία ή σε άλλες εταιρείες του ομίλου ΟΠΑΠ όσον αφορά την επένδυση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους και τον περιορισμό των επενδυτικών τους κινδύνων.

Ακόμη σκοπός της εταιρείας είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκλειστικά στη μητρική εταιρία ή σε άλλες εταιρείες του Ομίλου ΟΠΑΠ όσον αφορά την κεφαλαιακή τους δομή και θέματα που σχετίζονται με εξαγορές, συγχωνεύσεις και εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Όπως αναφέρεται στο καταστατικό για τους σκοπούς αυτούς η εταιρεία θα μπορεί να προχωρά ενδεικτικά «στη σύναψη ενοχικών συμβάσεων κάθε είδους, τη μίσθωση ή την αγορά ακινήτων για τη διεξαγωγή της δραστηριότητας της, την παροχή εγγυήσεων υπέρ εταιρειών και γενικά επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με την εταιρεία ή στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία ή συνεργάζεται μαζί τους με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς και την παροχή εμπράγματων ή άλλης μορφής εξασφαλίσεων επί αυτών, τη χορήγηση και λήψη δανείων, πιστώσεων, τριτεγγυήσεων και πάσης φύσεως ενοχικών και εμπράγματων ασφαλειών, την έκδοση ομολογιακών δανείων, την καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνεργασία για τη διεξαγωγή όλων των ανωτέρω δραστηριοτήτων με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (μέλος του Ομίλου ή μη) ή ένωση προσώπων ή οργανισμού, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που υφίσταται ή θα συσταθεί μελλοντικά, ημεδαπό ή αλλοδαπό, με όμοιο ή παρεμφερή σκοπό, κάθε άλλη ενέργεια απαραίτητη ή σκόπιμη για την επιδίωξη και την επίτευξη του σκοπού της».

Η διάρκεια της εταιρίας είναι αορίστου χρόνου, ενώ κατά την διάρκεια της πρώτης πενταετίας από την σύσταση της, η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μερικά ή ολικά, με την έκδοση νέων μετοχών συνολικά μέχρι το οκταπλάσιο του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.
Σε περίπτωση έκτακτης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το Διοικητικό Συμβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον του συνόλου των μελών του ή η Γενική Συνέλευση με απλή απαρτία και πλειοψηφία, μπορούν να αποφασίζουν για τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης.
Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο οικονομολόγος Pavel Mucha που από το 2019 κατέχει τη θέση του CFO στον ΟΠΑΠ. Διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας είναι ο Γεώργιος Βιτωράκης. Η διάρκεια της εταιρείας είναι αορίστου χρόνου και το μετοχικό της κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε 1 εκατ. μετοχές με ονομαστική αξία 1 ευρώ η μία.