Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειώνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειώνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.
Κυριακή, 28/01/2024 - 08:27

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ η παραγωγή ηλεκτρικής από πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόκειται να καλύψει όλη την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην εκτίμηση πως την περίοδο 2024-2026, οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίζουν να έχουν αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνέβη το 2023 αναφέρει σε έκθεση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023 και δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, έως το 2026.

Το 2023, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,2%, από 2,4% το 2022. Η ανάπτυξη, ωστόσο, πρόκειται να επιταχυνθεί και να διαμορφωθεί στο 3,4% στην περίοδο 2024-2026, με τις αναδυόμενες αγορές να συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ οι εκτεταμένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, με αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού, υψηλά επιτόκια και βαριά χρέη να ασκούν πτωτική πίεση στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι χώρες των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν ισχυρή αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ήπιος καιρός σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος άσκησε επίσης καθοδική πίεση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ η παραγωγή ηλεκτρικής από πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόκειται να καλύψει όλη την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης τα επόμενα τρία χρόνια. «Τα επόμενα τρία χρόνια, η παραγωγή με χαμηλές εκπομπές αναμένεται να αυξηθεί στο διπλάσιο του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ 2018 και 2023 δεδομένου ότι ο τομέας της ενέργειας συμβάλλει τα μέγιστα στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σήμερα», αναφέρει η έκθεση.

Στην Κίνα, η ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να καλύψει όλη την πρόσθετη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παρέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως έως τις αρχές του 2025, ξεπερνώντας τον άνθρακα. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί από 30% το 2023 σε 37% το 2026, με την ανάπτυξη να υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την επέκταση των ολοένα φθηνότερων ηλιακών φωτοβολταϊκών αναφέρει ο ΙΕΑ.