Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος οι έναντι και εκκαθαριστικοί χωρίς επιπλέον χρέωση

Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος οι έναντι και εκκαθαριστικοί χωρίς επιπλέον χρέωση
Τετάρτη, 17/01/2024 - 12:21

Την εκτίμηση ότι θα γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές οι χρεώσεις στα πράσινα και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας. Αλλαγές έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Την εκτίμηση ότι θα γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές οι χρεώσεις στα πράσινα και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των χρεώσεων για τον ΔΕΔΔΗΕ μέσα στο 2024

«Οι αυξήσεις τελών είναι θέμα που αποφασίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά η εικόνα που έχω από τον ΔΕΔΔΗΕ για τον οποίο έγινε μια σχετική συζήτηση πριν από μερικές μέρες, είναι ότι δεν θα έχουμε αυξήσεις τελών», είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Εγώ κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Μου έτυχε ακριβός πάροχος και περιμένω τι θα κάνει στο τέλος του μήνα κι αν παραμείνει ακριβός, θα αλλάξω πάροχο», είπε. Σε ερώτηση για φέσια στις εταιρείες, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι έχον ήδη εξαγγελεθεί μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Το σύστημα έχει συγκεκριμένους κανόνες, που σημαίνει ότι αν μέσα στην τελευταία πενταετία έχεις αλλάξει ήδη δύο φορές πάροχο και έχεις αφήσει απλήρωτα, δεν μπορείς να μετακινηθείς από τον τρίτο πάροχο αν δεν πληρώσεις».

Τέλος οι έναντι και εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος - Οι αλλαγές που έρχονται

Αλλαγές έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος, σχεδόν μαζί με τα νέα τιμολόγια ρεύματος. Ειδικότερα όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει πλέον τις καταναλώσεις μήνα – μήνα τελειώνοντας έτσι τους έναντι και τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν ως αποτέλεσμα σε κάθε λογαριασμό τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσουν να πληρώνουν για την ενέργεια που έχουν πραγματικά καταναλώσει.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η καταμέτρηση γίνεται σε 4μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ένας πάροχος ο οποίος εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς, να χρειάζεται να εκδίδει τρεις έναντι λογαριασμούς πριν τον επόμενο εκκαθαριστικό.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως για τρεις μήνες ο πελάτης πληρώνει για ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που κατά προσέγγιση έχει καταναλώσει και μόνο τον επόμενο μήνα πληρώνει με βάση την πραγματική κατανάλωση του συνολικού 4μηνου.

Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της ΔΕΗ που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, ενώ στην περίπτωση των έγχαρτων λογαριασμών της δημόσιας επιχείρησης (που είναι διμηνιαίοι), οι έναντι και οι εκκαθαριστικοί εναλλάσσονται.

Πλέον από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση θα γίνεται κάθε μήνα, προκειμένου οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβώς όσα καταναλώνουν και ότι «φουσκωμένους» λογαριασμούς που εξορθολογίζονται κάθε τετράμηνο.