Πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο: Χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης το 2024

Πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο: Χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης το 2024
Παρασκευή, 29/12/2023 - 06:43

Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια στην αγορά ρεύματος. Χωρίς ρήτρα αποχώρηση πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος.

Μπορεί οι τιμές στο φυσικό αέριο να έχουν επιστρέψει σχεδόν στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα, όμως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με την πιο ακριβή χονδρική τιμή ρεύματος, γεγονός που γεννά αβεβαιότητα στον κόσμο.

Ωστόσο, ο καλός καιρός έχει επιτρέψει να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση, η οποία όμως συνεχίζει να είναι αυξητική και σε σύγκριση με πέρσι, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση κανονικότητας. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το μήνα Νοέμβριο με τη ζήτηση στο δίκτυο, δηλαδή στα νοικοκυριά, να παρουσιάζει αύξηση 1,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και τον προηγούμενο μήνα οδήγησαν σε μια συγκρατημένη ζήτηση. Στις 27/11 καταγράφηκε η υψηλότερη ζήτηση και συγκεκριμένα 7.215MW. Σε σχέση με την εκτίμηση της ζήτησης ανά κατηγορία πελατών το δίκτυο αποτελούσε το 80,3%, οι πελάτες υψηλής τάσης το 15,2%. Η ζήτηση στους πελάτες υψηλής τάσης καταγράφει για ακόμα ένα μήνα πτωτική τάση και συγκεκριμένα κατά 1,4%. Από τους συνολικά 11 μήνες αύξηση της ζήτησης στο δίκτυο καταγράφηκε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στην παραγωγή ενέργειας είχαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελούσαν το 52,7%, η θερμική παραγωγή το 38,9% και τα υδροηλεκτρικά το 8,4%. Το φυσικό αέριο αποτελούσε το 27,9% της παραγωγής και ο λιγνίτης το 10,9%. Πολύ σημαντική ήταν η πτώση των εισαγωγών και συγκεκριμένα κατά 27,05% και των εξαγωγών κατά 36,94%.

Τα μερίδια στην αγορά

Τα μερίδια στην αγορά ενέργειας δείχνουν μια αύξηση της ΔΕΗ και διατήρηση περίπου στα ίδια επίπεδα για τους εναλλακτικούς παρόχους. Ειδικότερα:

  • ΔΕΗ 52,64%
  • ΗΡΩΝ 12,45%
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 7,80%, WATT AND VOLT 5,10%
  • ELPEDISON 6,16%
  • NRG 5,33%
  • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 3,30%
  • ΖΕΝΙΘ 2,37%
  • VOLTERRA 2,04%
  • VOLTON 1,18%
  • ΛΟΙΠΟΙ 1,63%

Χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης το 2024

Μένει βέβαια να φανεί πώς θα διαμορφωθούν τα μερίδια από τη νέα χρονιά, όταν και θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια ρεύματος. Υπενθυμίζεται πως δεν υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης από τα τιμολόγια ή τον προμηθευτή, εκτός εάν πρόκειται για τιμολόγιο σταθερό, που έχει δηλαδή χρονική διάρκεια ενός έτους. Να σημειωθεί πως η ΔΕΗ δεν έπεσε κατά την διάρκεια της χρονιάς κάτω από το 50%, ξεπερνώντας μάλιστα τον Φεβρουάριο το 62%, ενώ η εταιρία ΗΡΩΝ είχε μια αξιοσημείωτη αύξηση από τον Σεπτέμβριο και μετά.