Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Πού ανακοινώνονται όλες οι τιμές από την Πρωτοχρονιά 2024

Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Πού ανακοινώνονται όλες οι τιμές από την Πρωτοχρονιά 2024
Τρίτη, 26/12/2023 - 07:05

Σε λίγες μέρες τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος μπαίνουν στη ζωή μας και είναι βέβαιο ότι πολλοί δεν θα επιλέξουν και θα μεταφερθούν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος.

Σε λίγες μέρες τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος μπαίνουν στη ζωή μας και είναι βέβαιο ότι πολλοί δεν θα επιλέξουν και θα μεταφερθούν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος. Άλλωστε ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν την ικανότητα να καταλάβουν αν τους συμφέρει το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, το πράσινο ή το κίτρινο. Ειδικά το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος αφορά ελάχιστους.

Μοιραία τα περισσότερα νοικοκυριά θα μεταφερθούν στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι υποχρεωτικό να διαλέξει κάποιος τιμολόγιο. Μπορεί να το κάνει αργότερα μέσα στο 2024, όποτε αποφασίσει ο ίδιος.

Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Πού θα ανακοινωθούν όλες οι τιμές

Πρόκειται για ένα ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών.

Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ εδώ.

Το βασικό πλεονέκτημα του τιμολογίου με πράσινο κώδικα πως διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και έτσι ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του κάθε μήνα, τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο μήνα, αλλά και τι τιμές προσφέρουν όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές για τις ίδιες ή αντίστοιχες υπηρεσίες και προϊόντα. Έτσι θα είναι εύκολη η σύγκριση.

Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.

Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ (energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Από την Πρωτοχρονιά του 2024 οι επιλογές είναι:

Κίτρινο τιμολόγιο: Έχει κυμαινόμενη χρέωση με την τιμή να ορίζεται κάθε τέλος του μήνα. Μπορεί να γίνεται αλλαγή παρόχου ακόμα και κάθε μήνα χωρίς πέναλτι. Ο τύπος αυτός τιμολογίου ταιριάζει περισσότερο σε καταναλωτές που έχουν εξοικείωση με διαδικτυακή έρευνα αγαθών ή υπηρεσιών

Πράσινο τιμολόγιο: Χαρακτηρίζεται ημι -κυμαινόμενο και ημι-σταθερό. Η τιμή ορίζεται την πρώτη κάθε μήνα. Μπορεί να γίνεται αλλαγή παρόχου ακόμα και κάθε μήνα χωρίς πέναλτι. Τα τιμολόγια αυτά θα περιλαμβάνουν επιπλέον της βασικής τιμής προμήθειας και ένα μηχανισμό διακύμανσης της τιμής της KWh, κάτι σαν το μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε πριν το καλοκαίρι του 2022.

Μπλε τιμολόγιο: Έχει κλειδωμένη τιμή χρέωσης της KWh για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση του πελάτη με τον πάροχο. Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος τιμολογίου δεν περιέχει κυμαινόμενες χρεώσεις ούτε μηχανισμούς διακύμανσης, (δηλαδή ρήτρες αναπροσαρμογής), θεωρητικά θα έχει την υψηλότερη τιμή χρέωσης σε σχέση με όλους τους άλλους τύπους τιμολογίων (κίτρινα, πορτοκαλί, πράσινα).