Ρεύμα: Διακυμάνσεις στη χονδρική με φόντο την προμήθεια φυσικού αερίου

Ρεύμα: Διακυμάνσεις στη χονδρική με φόντο την προμήθεια φυσικού αερίου
Δευτέρα, 13/11/2023 - 06:10

Κατά 29% είναι αυξημένη η χονδρική τιμή ρεύματος φτάνοντας στη μέση τιμή της 128,36 ευρώ ανα μεγαβατώρα με τη Ελλάδα να βρίσκεται από την αρχή του μήνα στην εξάδα με τις πιο ακριβές αγορές.

Παρά τη μεγάλη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα φθάσουν το 31,45% η χονδρική αγορά θα φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο τα 238,48 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Ειδικά στις 12 το μεσημέρι όπου οι ΑΠΕ έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας η τιμή της μεγαβατώρας θα διαμορφωθεί στα 119 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Πολύ μεγάλη θα είναι η συμμετοχή του φυσικού αερίου. Θα καλύπτει συνολικά τη μέρα το 34,59% του ενεργειακού μείγματος. Την ίδια ώρα μέσα στις επόμενες μέρες θα φανούν και στην ελληνική αγορά οι αυξήσεις στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μετά και την εφαρμογή του έκτακτου φόρου στο φυσικό αέριο που περνά από τη Βουλγαρία. Η απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σημαίνει την επιβολή φόρου 10 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον σε σχέση με την αντίδραση της ελληνικής πλευράς θα φανεί με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΠΑ και Gazprom για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας αερίου.

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης σε δηλώσεις του την προηγουμενη βδομάδα ανέφερε πως «το ρεύμα έχει υψηλό κόστος γιατί εξαρτάται από το φυσικό αέριο που παραμένει ακριβό» επισημαίνοντας ότι «καθώς μπαίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η τιμή του ρεύματος θα μειώνεται διαρκώς.Σε ό,τι αφορά τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σε σταθερά, κυμαινόμενα ή δυναμικά τιμολόγια που προσφέρουν οι προμηθευτές. Όσοι δεν επιλέξουν κάποιο θα μεταφερθούν σε ένα ειδικό κοινό τιμολόγιο που θα είναι υποχρεωμένοι να το διατηρήσουν για ένα χρόνο. Στο ειδικό κοινό τιμολόγιο δεν μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για προϊόν σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η σύμβαση αυτή. Στο κοινό τιμολόγιο θα υπάρχει σταθερή τιμή που θα ανακοινώνεται κάθε πρώτη του μηνά και δεν θα αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα. Θα βλέπει δηλαδή ο πολίτης την τελική τιμή.