Ευρωπαϊκές αναταράξεις από τον βουλγαρικό φόρο - Αύξηση ρεύματος και φυσικού αερίου

Ευρωπαϊκές αναταράξεις από τον βουλγαρικό φόρο - Αύξηση ρεύματος και φυσικού αερίου
Δευτέρα, 23/10/2023 - 06:43

Ηδη η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα και ζήτησε έγγραφα από τη βουλγαρική Bulgargaz σχετικά με το συμβόλαιό της με την τουρκική Botas, τονίζοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις.

Ευρωπαϊκές… αναταράξεις και πλήθος αντιδράσεων τις κυβερνήσεις αλλά και τους αρμόδιους φορείς χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης έχει προκαλέσει η απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλει φόρο 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο που εισάγεται στη χώρα,ή μεταφέρεται μέσω της αυτής σε άλλες χώρες.

Η ελληνική αγορά και όχι μόνο βρίσκεται σε αναταραχή, καθώς σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος με τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος διαγράφουν και πάλι ανοδική τροχιά με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο βουλγάρικος φόρος φέρνει επιπλέον κόστος σε ετήσια βάση έως και 360 εκατ. ευρώ. Το μέτρο και η νομιμότητά του έχει μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηδη η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα και ζήτησε έγγραφα από τη βουλγαρική Bulgargaz σχετικά με το συμβόλαιό της με την τουρκική Botas, τονίζοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου.

Για το θέμα ρωτήθηκε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλοφ Γκιλ, ο οποίος δήλωσε ότι εξετάζεται η λογική, η νομιμότητα και η επίδραση του συγκεκριμένου μέτρου. «Αξιολογούμε και συζητούμε με τις βουλγαρικές αρχές αυτό το μέτρο. Η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει περιγραφεί, αναθεωρηθεί και υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που ισχύει από την αρχή της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» κατέληξε.

Στο αιφνιδιαστικό αυτό μέτρο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας στις 13 Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1,2 δισ. ευρώ ετησίας για να χρηματοδοτήσει εναλλακτικές υποδομές φυσικού αερίου υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις και από χώρες που επηρεάζονται, άμεσα όπως της Σερβίας και της Ουγγαρίας. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Το να θέτει σε κίνδυνο ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ενός άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι πολύ απλά ενάντια στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιτζάρτο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της σερβικής εταιρίας φυσικού αερίου Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση της Βουλγαρίας είναι πολιτική και το τίμημα θα πληρωθεί από τη Σερβία και η Ουγγαρία και άλλους καταναλωτές φυσικού αερίου όπως η Αυστρία και η Σλοβακία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το τέλος δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα του και θα συζητήσει το θέμα με τον Βούλγαρο ομόλογό του ΡούμενΡάντεφ.

Ο πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου Laszlo Kover σε συνομιλίες με την αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας IlianaIotova χαρακτήρισε τη βουλγαρική απόφαση ως ένα απροσδόκητο και εχθρικό βήμα, το οποίο θέτει σοβαρά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ουγγαρίας και αυτό παραμονές του χειμώνα.

Αν και μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει δημόσια θέση ο καθηγητής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος με δηλώσεις του σημειώνει ότι «πρόκειται περί μιας μονομερούς ενέργειας που δεν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Κάπρος εκτιμά ότι η νομιμότητα του μέτρου είναι πλήρως αμφισβητούμενη και ότι οπωσδήποτε θα υπάρξουν προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται η μονομερής επιβολή δασμού από μια χώρα μέλος σε προϊόν που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της Βουλγαρίας μεταφράζεται σε επιπλέον 20 ευρώ για κάθε MWh ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο, το οποίο στην Ελλάδα αποτελεί το βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι δημιουργείται ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για νέα εκτίναξη των τελικών τιμών κατανάλωσης τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος. Με δεδομένο μάλιστα ότι η εισάγει μέσω της Βουλγαρίας 3,5-6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, το επιπλέον κόστος για αυτές τις ποσότητες από την επιβολή του νέου φόρο υπολογίζεται σε ετήσια βάση περίπου στα 360 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές για να επιδοτηθούν οι Βούλγαροι.