Τι θα ισχύσει με το ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου 2024

Τι θα ισχύσει με το ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου 2024
Τετάρτη, 11/10/2023 - 10:45

Την πρώτη του νέου έτους(1/1/24)επανέρχονται σε ισχύτο τιμολόγιο και η σύμβαση που έχετε με τον προμηθευτή σας, που από τον Αύγουστο του 2022 και μέχρι το τέλος του 2023, είναιυπό αναστολή. Αυτό θα γίνει αυτόματα – χωρίς ειδοποίηση από τον Προμηθευτή σας με την προϋπόθεση ότιδεν υπάρχει καμία – απολύτως – αλλαγή στο μεταξύ.

Αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγήστο τιμολόγιο και τους όρους της σύμβασης – και μόνο τότε – ο Προμηθευτής έχει υποχρέωση να σας ενημερώσει μέχρι την1η Νοεμβρίου του 2023. Έτσι ώστε να έχετε καιρό να αποφασίσετε αν από την 1/1/24 θέλετε να είστε σε αυτό το τιμολόγιο και αυτόν τον Προμηθευτή.

Από την 1/1/24 θα υπάρχει μια πρόσθετη τυποποίηση των τιμολογίων τα οποία ήδη έχουμε και θα αναβιώσουν (αλλά δεν ξέραμε πως λέγονται). Θα έχουμε σταθερά τιμολόγια καιμεταβλητά. Το Κράτος για να μας βοηθήσει να τα ξεχωρίσουμε τους έδωσε και διαφορετικό χρώμα.Μπλε τα σταθεράπράσινατα μεταβλητά.

Τασταθεράτιμολόγια (που ελάχιστοι καταναλωτές έχουν) είναι απλά. Σταθερή τιμή σε όλη την διάρκεια της σύμβασης.

Ταμεταβλητάθα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η τιμή τους θα καθορίζεται στην πράξη με βάση τις τιμές δεικτών (με άλλα λόγια ρήτρες) και θα μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα. Θα έχουμε δυο ειδών μεταβλητά τιμολόγια α) αυτά που οι ρήτρες είναιιστορικέςκαι β) αυτά που οι ρήτρες είναιπροβλεπόμενες.

Τα μεταβλητά τιμολόγια μειστορικές ρήτρεςείναι αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει πριν την κρίση και στα οποία θα βρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών όταν στις 31/12/23 λήξει η αναστολή τους. Ιστορικές ρήτρες είναι αυτές που ο Προμηθευτήςαφούσας πωλήσει το ρεύμα, υπολογίζει το πόσο του στοίχησε (με βάση ιστορικές ρήτρες) βάζει και το περιθώριο του και σας χρεώνει.

Τα μεταβλητά τιμολόγια μεπροβλεπόμενες ρήτρες, μοιάζουν με τα αυτά που ίσχυσαν την περίοδο της κρίσης (και θα ισχύουν μέχρι 31/12/23) για όλους τους καταναλωτές. Στα τιμολόγια αυτά,πρινκαταναλώσετε το ρεύμα για τον επόμενο μήνα, ο Προμηθευτής δεσμεύεται να σας το πουλήσει σε μια τιμή που αυτός προβλέπει ότι θα καλύψει το κόστος και το περιθώριό του (με βάση προβλεπόμενες ρήτρες) και σας χρεώνει ανάλογα για τον μήνα αυτό.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι στα μεταβλητά τιμολόγια (είτε ιστορικών είτε προβλεπόμενων ρητρών)εξακολουθείνα απαγορεύεται η χρέωση ποινής πρόωρης αποχώρησης.

Screenshot_220.jpg

Τι προτείνει στους καταναλωτές τοallazorevma.grμε βάση τα παραπάνω;

  • Ψυχραιμία: Tίποτα από τα παραπάνω δεν θα επηρεάσει συνολικά την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Οι επιδοτήσεις θα επηρεάσουν τις τιμές αλλά για αυτές δεν υπάρχει καμία απόφαση μέχρι στιγμής.
  • Επαγρύπνηση: Παρόλο που η γενική εξέλιξη των τιμών δεν θα επηρεαστεί, θα υπάρξει ένταση του ανταγωνισμού δημιουργώντας ευκαιρίες για σοβαρή εξοικονόμηση στην δαπάνη για ενέργεια των νοικοκυριών.
  • Ενημέρωση:Ο ευκολότερος τρόπος για να πετύχει κανείς την εξοικονόμηση είναι η επίκαιρη, αξιόπιστη και αντικειμενική πληροφόρηση. Το Διαδίκτυο είναι η προφανής πηγή και συγκεκριμένα οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών. Μεταξύ αυτών η παλιότερη (από το 2015) και δημοφιλέστερη – το allazorevma.gr