Ρεύμα: Συνεχίζεται η αυξητική πορεία στη χονδρική αγορά

Ρεύμα: Συνεχίζεται η αυξητική πορεία στη χονδρική αγορά
Τετάρτη, 23/08/2023 - 08:52

Κατά 17,28% θα είναι αυξημένη η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα 153,98 ευρώ ανα μεγαβατώρα και τρέχει… με 76% αύξηση από τις 20 Αυγούστου.

Κατά 17,28% θα είναι αυξημένη η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα 153,98 ευρώ ανα μεγαβατώρα και τρέχει… με 76% αύξηση από τις 20 Αυγούστου. Την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό αέριο έφτασε σε υψηλό διμήνου εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των κινητοποιήσεων στην Αυστραλία στις μονάδες LNG. Χθες άγγιξε τα 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι εργαζόμενοι σε δύο υπεράκτια εργοστάσια LNG, το Gorgon και το Wheatstone, που διαχειρίζεται η Chevron, ψηφίζουν για απεργίες, με τα αποτελέσματα να αναμένονται την Πέμπτη. Συνολικά, οι δυο εγκαταστάσεις μαζί με το North West Shelf του Woodside αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Οποιαδήποτε διακοπή που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα ενδεχομένως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης τον χειμώνα αναφέρουν αναλυτές και επισημαίνουν πως οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από 50 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα παραμένουν υψηλά τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ε.Ε, με τις μονάδες να γεμίζουν στο 91% της χωρητικότητας, ενώ οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νορβηγία παρέμειναν ισχυρές, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει κάθε αρνητικό στοιχείο.