EBIKEN: Ζητά την επανεξέταση της εφαρμογής εκπτώσεων για καταναλώσεις που υπερβαίνουν ετησίως τις 13 GWH

EBIKEN: Ζητά την επανεξέταση της εφαρμογής εκπτώσεων για καταναλώσεις που υπερβαίνουν ετησίως τις 13 GWH
Πέμπτη, 27/07/2023 - 08:34

Επιστολή με θέμα τη σημαντική αύξηση των χρεώσεων Χρήσης Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, απέστειλε προς τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΔΗΕ η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

Στην επιστολή αναφέρεται:

Από την 1η Σεπτεμβρίου του προηγουμένου έτους ισχύουν νέα τιμολόγια για τη Χρέωση Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ), στα οποία εφαρμόζονται εκπτώσεις για καταναλώσεις με ετήσιο Συντελεστή Φορτίου>30% και ύψος κατανάλωσης> 13GWH, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

pinakas_eviken.png

Οι εκπτώσεις αυτές αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σημαντικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν στη ΧΧΣ. Στην ίδια απόφαση της Αρχής σας αναδεικνύεται η συμβολή στην ευστάθεια του Δικτύου καταναλωτών με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, πρακτική η οποία εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Από 1ης Μαΐου του τρέχοντος έτους ισχύουν οι νέες χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής, όπως καθορίστηκαν με την απόφαση 198/2023 της Αρχής σας, οι οποίες οδηγούν σε αυξήσεις άνω του 100% για τη ΜΤ και μάλιστα ιδιαίτερα για καταναλωτές των οποίων ο Συντελεστής Φορτίου(ΣΦ) είναι> 50%, γεγονός παράδοξο, καθώς τιμωρούνται παρά του ότι κάνουν καλή χρήση των υποδομών του Δικτύου.

Είναι σαφές ότι όσον αφορά τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας με καταναλώσεις που υπερβαίνουν ετησίως τις 13 GWH οι επιπτώσεις από την αύξηση αυτή πλήττουν καίρια την ανταγωνιστικότητα τους.

Θεωρούμε εύλογο η Αρχή σας σε συνεννόηση με τον Διαχειριστή να επανεξετάσει την εφαρμογή εκπτώσεων για καταναλώσεις >13GWH και ΣΦ >30% σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης 1001/2021 της Αρχής σας.

Είμαστε στη διάθεση σας για κοινή σύσκεψη με τον Διαχειριστή, ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας.