Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας για τις απολύσεις στην WATT+VOLT

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας για τις απολύσεις στην WATT+VOLT
Τρίτη, 02/05/2023 - 08:28

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει την εταιρεία Watt+Volt για τις απολύσεις, εκφράζει τη συμπαράστασή του τους συναδέλφους και να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις των συναδέλφων τους, να γίνουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με αποδοχές και δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Πιο αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

Τα τελευταία χρόνια η επίθεση στους εργαζόμενους εντείνεται από τη μεριά των κυβερνήσεων. Ειδικά οι νόμοι των τελευταίων κυβερνήσεων είναι χαρακτηριστικοί στο πως ελευθερώνουν τα χέρια της εργοδοσίας από τη μία και από την άλλη καταργούν στην ουσία κάθε κεκτημένο δικαίωμα των εργαζόμενων. Τέτοιοι νόμοι είναι ο νόμος Χατζηδάκη, οι νόμοι Βρούτση-Αχτσιόγλου από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον στο κλάδο της ενέργειας γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της πολιτικής της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της ενέργειας, δηλαδή της παρέμβασης του κράτους ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κερδοφορία για τη δραστηριοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο. Από καιρό το Σωματείο μας, με μια σειρά παρεμβάσεις προειδοποιούσε ότι, από μια τέτοια πολιτική οι εργαζόμενοι και ο λαός όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, αλλά αντίθετα μόνο οι μονοπωλιακοί όμιλοι βγαίνουν κερδισμένοι αφού δημιουργήθηκαν οι τέλειες συνθήκες για συγκέντρωση των κερδών σε λίγα χέρια, οδηγώντας πολλές εταιρείες του κλάδου είτε να βαρέσουν κανόνι είτε να συγχωνευτούν με άλλες εταιρείες δημιουργώντας ομίλους κολοσσούς. Σύντομα 4 με 5 μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, το πολύ, θα κατέχουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Δεν θέλει φυσικά πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η πραγματικότητα που δημιουργεί συνθήκες για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των ομίλων, ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες βαθύτερης εκμετάλλευσης και αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αυτό δείχνει και η περίπτωση της εταιρείας Watt+Volt που εξαγοράστηκε από τον όμιλο MYTILINEOS, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας – δηλαδή στο χαρτοφυλάκιο της Protergia – τους 200.000 πελάτες της Watt+Volt. Μόνο που το «χρυσό» αυτό deal, όπως το αποκαλούν τα στελέχη του ομίλου, αποδείχτηκε «άνθρακας» για πολλούς εργαζόμενους της Watt+Volt που βλέπουν ότι επαληθεύονται οι φόβοι τους και η εργασιακή ανασφάλεια. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν φτάσει στο Σωματείο καταγγελίες για απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της MYTILINEOS να μην απορροφήσει το σύνολο του εργατικού δυναμικού της Watt+Volt.

Η εργοδοσία προφασίζεται μάλιστα την παραγωγικότητα για να απολύσει το «πλεονάζον» προσωπικό. Οι εργαζόμενοι έχουμε πείρα και επίγνωση ότι τα επιχειρήματα αυτά όχι μόνο είναι αβάσιμα αλλά αποτελούν όπλο στην φαρέτρα της εταιρείας έτσι ώστε με το πρόσχημα της παραγωγικότητας να απολύει όσους θέλει και όποτε θέλει. Αυτό άλλωστε είναι και το ιερό ευαγγέλιο των επιχειρήσεων: Η παραγωγικότητα ή με άλλα λόγια το κέρδος.

Όσο λοιπόν και να πανηγυρίζουν για τα τεράστια οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζουν στις ιλουστρασιόν εκθέσεις τους οι ενεργειακοί όμιλοι, η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στον κλάδο είναι η άγρια εκμετάλλευση, η αύξηση του εργάσιμου χρόνου, τα «ευέλικτα» ωράρια, οι απολύσεις, οι απλήρωτες υπερωρίες, η αύξηση της εντατικοποίησης, οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, οι ατομικές συμβάσεις, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αβεβαιότητας με εργολάβους και εταιρείες ενοικίασης εργαζόμενων και τα πολλά «ατυχήματα» που αρκετά από αυτά είναι και θανατηφόρα..

Καταγγέλλουμε την εταιρεία Watt+Volt για τις απολύσεις και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους.

Είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε και να ανατρέψουμε αυτή την άθλια πραγματικότηταμέσα από το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, το Σωματείο που συσπειρώνει και οργανώνει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας, ανεξάρτητα από εργοδότη, σχέση εργασίας και ειδικότητα.

Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο να μην επιτρέψουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου.

Σε καλούμε να παλέψουμε μαζί, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών μας! Να συζητηθεί και ν’ ανοίξει η προοπτική για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, καθώς η ΣΣΕ καθορίζει όχι μόνο το μισθολογικό ύψος αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες εργαζόμαστε, συνολικά δηλαδή τους όρους με τους οποίους ζούμε.

  • Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις των συναδέλφων από την Watt+Volt
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με αποδοχές και δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες