Λογαριασμοί ρεύματος: Την Τρίτη οι επιδοτήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Την Τρίτη οι επιδοτήσεις
Σάββατο, 29/04/2023 - 07:30

Σύμφωνα με το εργαλείο ekatanalotis.gov.gr το μηνιαίο μέσο τιμολόγιο για τον επόμενο μήνα ξεκινά από τα 38,85 ευρώ και φτάνει μέχρι 85,82 ευρώ.

Την Τρίτη αναμένονται να ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος Μαΐου,για να συγκρατήσουν τη τιμή της κιλοβατώρας στα 15-17 λεπτά κατά μέσο όρο. Πάντως σύμφωνα με το εργαλείο ekatanalotis.gov.gr το μηνιαίο μέσο τιμολόγιο για τον επόμενο μήνα ξεκινά από τα 38,85 ευρώ και φτάνει μέχρι 85,82 ευρώ.

Μιλώντας χθες από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως μέχρι τώρα δόθηκαν σχεδόν 9 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών, από τα οποία μόνο το 25% προήλθε από τον προϋπολογισμό, ενώ το 75% προήλθε από τον μηχανισμό υπερεσόδων και από τους πλειστηριασμούς ρύπων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 123.11 ευρώ ανα μεγαβατώρα(17-23 Απριλίου), όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η τιμή έμεινε κάτω από τα 100 ευρώ. Οι πιο υψηλές τιμές παρατηρήθηκαν στην Ελβετία και στην Γαλλία. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκε μια πτώση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου για τρίτη εβδομάδα εν μέσω εκτιμήσεων της αγοράς για βραχυπρόθεσμη μείωση της προσφοράς εξαιτίας της συντήρησης στις νορβηγικές εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί πως στο γιγαντιαίο κοίτασμα Troll της Νορβηγίας μειώθηκαν οι προμήθειες από το Σάββατο 22 Απριλίου λόγω εποχικής συντήρησης. Επιπλέον, το εργοστάσιο επεξεργασίας αερίου Kollsnes ξεκίνησε τις εργασίες επισκευής τη Δευτέρα 24 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι φόβοι για ένα ψυχρότερο χειμώνα που θα αυξήσει τη ζήτηση. Κρίσιμοι παράγοντες σε αυτό το πεδίο είναι η διαμόρφωση της ζήτησης LNG από την Κίνα.