Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάλεσμα για συμμετοχή σε απεργία στις 17 Απριλίου

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάλεσμα για συμμετοχή σε απεργία στις 17 Απριλίου
Τρίτη, 09/04/2024 - 09:54

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο για αυξήσεις στους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Παίρνοντας δύναμη από τη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη, κλιμακώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλο τον κλάδο, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Προσπερνάμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που είναι σταθερά στρατευμένες στη λογική της ανταγωνιστικότητας, στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Παίρνουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, που οργανωμένοι έχουμε και δύναμη. Δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες που δήθεν έχουν λύσεις να προασπίσουν τα δικαιώματα μας.

Η κατάσταση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά, αντί να βελτιώνεται, συνεχώς χειροτερεύει. Οι ενεργειακοί όμιλοι ανακοινώνουν για ακόμα μια χρονιά τεράστια κέρδη. Αυτά τα κέρδη στηρίζονται πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων, βγαίνουν από τον ιδρώτα και το αίμα μας.

Εργοδότες και κυβέρνηση μας καλούν σήμερα να συγκρατήσουμε τις απαιτήσεις μας, να αποδεχτούμε τις απώλειες στο μισθό μας που δέχεται διαρκή επίθεση απ’ τον πληθωρισμό, τις αβάστακτες δαπάνες για τη στέγη, την υγεία, αλλά και τη ληστρική φορολογία για τα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται σαν κρατικές ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον νέο κατώτατο μισθό ο οποίος δεν φτάνει ούτε για τα απολύτως αναγκαία, ενώ «οι όποιες αυξήσεις υπάρχουν θα είναι στα όρια των αντοχών της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου». Ουσιαστικά μας αφαιρέθηκαν 12 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ οι 3ετίες ξεπαγώνουν μόνο και εφόσον τηρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναιρεθούν. Ο μέσος μισθός αλλά και ο μισθός που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο της ενέργειας διαρκώς μειώνεται και υπολείπεται κατά πολύ του προ κρίσης επιπέδου.

Γνωρίζουμε καλά, πως το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στην ενέργεια χτίζεται με τη δική μας φθηνή και ευέλικτη εργασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με εντατικοποίηση που είναι όροι για την εκτόξευση της κερδοφορίας των ομίλων. Το αφήγημα του προηγούμενου διαστήματος περί ανάπτυξης που θα κερδίζουμε όλοι, διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε. Ακόμα και αυτή τη περίοδο όπου η ανάπτυξη και οι επενδύσεις τρέχουν με τρελό ρυθμό, ανακοινώνονται απολύσεις (δίκτυα Φυσικού Αερίου), οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια ξέρουν καλά τι σημαίνει 10ωρη και 12ωρη εργασία, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι στον ΑΔΜΗΕ έχουν μόνο υποχρεώσεις κι όχι δικαιώματα, η εργολαβική εργασία θεριεύει, ενώ τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Η αντίφαση αυτή που βιώνουμε στον κλάδο, τρελά κέρδη για τους μετόχους και τους επενδυτές από τη μία και χειροτέρευση των συνθηκών και των όρων εργασίας από την άλλη, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες και το περιβάλλον, αλλά μόνο με το πώς θα δοθεί κερδοφόρα διέξοδος για το κεφάλαιο και τις επενδύσεις του.

Οργανώνουμε την πάλη μας απέναντι σε αυτή τη πολιτική, δίνουμε δύναμη στον αγώνα μας. Δεν μένουμε θεατές σε αυτά που μας ετοιμάζουν.

Με παρακαταθήκη την απεργία στις 28 Φεβρουαρίου συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Η απεργία αυτή μην ξεχνάμε ότι έγινε κόντρα στην υπονομευτική δουλειά των ηγεσιών στη ΓΣΕΕ, στη ΓΕΝΟΠ και σε άλλα σωματεία του κλάδου, οι οποίες ήταν παντελώς απούσες. Η ΠΟΕ αν και πήρε απόφαση ουσιαστικά έκανε τα πάντα για να μην έχει επιτυχία. Κόντρα σε όλα αυτά η απεργία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, οι δυνατότητες που αναδείχτηκαν σε πολλούς χώρους, όπως στο ΔΕΔΔΗΕ, φανερώνουν και την ίδια την δύναμη των εργαζόμενων.

Η εργοδοσία σε πολλούς χώρους οργίασε, βρίσκοντας και πάτημα έλεγε στους εργαζόμενους ότι δεν μπορούν να απεργήσουν. Το κλαδικό σωματείο ενέργειας όμως με την αγωνιστική του στάση, με τις δυνάμεις του κάλυψε τους εργαζόμενους, πήγε κόντρα στο ρεύμα, βγήκε μπροστά για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας για να μην έχουμε νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά.

Τώρα πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας! Τώρα να δώσουμε μία δυναμική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που νομοθετεί για λογαριασμό της. Κόντρα σε παλιούς και νέους αντεργατικούς νόμους, θα είμαστε απέναντι μέσα από νέους αγώνες.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η ΕΣΣΕ στον ΔΕΔΔΗΕ και έπεται στον ΑΔΜΗΕ, ύστερα από την υπογραφή στη ΔΕΗ, που χτυπάει δικαιώματα δεκαετιών. Είναι μια σημαντική μάχη για όλο το κλάδο και πρέπει να δοθεί με αγωνιστική προοπτική, να γίνει υπόθεση των εργαζομένων.

Η υπεράσπιση του εισοδήματος με αυξήσεις στους μισθούς, η πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων που θα απαντούν στα σημερινά οξυμένα προβλήματα είναι επείγουσα ανάγκη.

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καλεί όλους τους εργαζόμενους να απαντήσουν μαχητικά με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 17 Απρίλη. Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, από κοινού να δώσουμε μια οργανωμένη, αγωνιστική και μαχητική απάντηση. Να φωνάξουμε έτσι ώστε να το καταλάβουν: Δε συμβιβαζόμαστε με την «κανονικότητα» τους, παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει!

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε. παντού, με αυξήσεις και επαναφορά όλων των 3ετιών και επιδομάτων.
  • 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο
  • Τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας από την εργοδοσία.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για τα λαϊκά νοικοκυριά. Παύση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων.
  • Φτηνή ενέργεια για το λαό. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό.

Δίνουμε μαζικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα μαζί με το σωματείο μας.