Προς το τέλος η επιδότηση ρεύματος άμεσα - Η ανακοίνωση Σκρέκα

Προς το τέλος η επιδότηση ρεύματος άμεσα - Η ανακοίνωση Σκρέκα
Τετάρτη, 22/03/2023 - 11:15

«Θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο», ανέφερε ο Κ. Σκρέκας.

Ανοιχτό είναι το τέλος της επιδότησης ρεύματος από τον Απρίλιο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στο 4ο Power & Gas Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο υπουργός ανήγγειλε επίσης την προκήρυξη προγράμματος επιδότησης βιομηχανικών επενδύσεων για την παραγωγή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την πράσινη μετάβαση (μπαταρίες, ηλιακά πάνελ, εξοπλισμό για παραγωγή υδρογόνου και ηλεκτροκίνηση κλπ.) ώστε η μετάβαση να συνοδεύεται από τη μέγιστη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Σε σχέση με τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ότι η τόνωση του ανταγωνισμού και η υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου οδήγησαν τις τιμές των προμηθευτών κοντά στο στόχο (15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα) που έθεσε η κυβέρνηση μέσω των επιδοτήσεων που δίνονται τους τελευταίους μήνες.

«Θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο. Μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, οπότε πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι ώστε να έχουμε τους απαιτούμενους πόρους» πρόσθεσε. Ο κ. Σκρέκας ανήγγειλε επίσης ρύθμιση για τον ενεργειακό τουρισμό, δηλαδή την μετακίνηση καταναλωτών από τον έναν προμηθευτή στον άλλο αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο, χωρίς ωστόσο να θίγεται το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Τέλος, τόνισε ότι τα τελευταία 4 χρόνια διπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών, από 5 σε περισσότερα από 10 γιγαβάτ, κάτι που έχει αποτελέσματα και για τις τιμές καθώς αποφεύχθηκε η εισαγωγή ακριβού φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος.

Οι τιμές Απριλίου

Μείωση στους τιμοκαταλόγους ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσε ήδη η ΔΕΗ, διαμορφώνοντας το οικιακό τιμολόγιο στα 16,5 λεπτά ανά Κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 Κιλοβατώρες, από 19,5 λεπτά που ήταν τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο.

Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή που ανακοίνωσε για τον Απρίλιο είναι στα 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Μάρτιο.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι για τον καταναλωτή οι ονομαστικές τιμές έχουν μικρή σημασία δεδομένου ότι η τελική τιμή που θα πληρώσουν συναρτάται από την επιδότηση που θα δώσει η πολιτεία, με την πολιτική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο να διαμορφώνει τους τελευταίους μήνες την τελική τιμή στα 15-16 λεπτά την Κιλοβατώρα. Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών σημαίνει ότι θα χρειαστούν μικρότερα κονδύλια από το Ταμείο Ενεργειακής Ματάβασης για την επιδότηση της κατανάλωσης.

Αναλυτικά τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο

Τελευταία τροποποίηση στις 22/03/2023 - 11:45