Οι λογαριασμοί ρεύματος με τη νέα επιδότηση - Πόσο θα πληρώσετε

Οι λογαριασμοί ρεύματος με τη νέα επιδότηση - Πόσο θα πληρώσετε
Τετάρτη, 01/02/2023 - 06:28

Οι αυξήσεις για το μήνα Φεβρουάριο στους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας μετά τις επιδοτήσεις κυμαίνονται από 15-83% συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Προβληματισμό προκαλεί στα νοικοκυριά η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να περικοπεί η επιδότηση για τις καταναλώσεις από 500KW και πάνω. Είχε προηγηθεί η πίεση από την Κομισιόν να περικοπούν οι επιδοτήσεις για τις υψηλές καταναλώσεις, με το υπουργείο τελικά να υποχωρεί στις πιέσεις. Έτσι από τον επόμενο μήνα οι πολίτες για καταναλώσεις μέχρι 500KW θα λαμβάνουν επιδότηση 4 λεπτά/ανα κιλοβατώρα από 33 λεπτά που ήταν η επιδότηση τον περασμένο Ιανουάριο.

Με βάση τις επιδοτήσεις που ανακοίνωνε μέχρι πρότινος το υπουργείο Ενέργειας οι τιμές της κιλοβατώρας διαμορφώνονταν στα 15-19 λεπτά. Όμως αυτό αλλάζει, καθώς αποφασίστηκε να διατεθούν λιγότερα χρήματα. Έτσι παρατηρούνται αυξήσεις στα τιμολόγια των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας. Οι αυξήσεις για το μήνα Φεβρουάριο στους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας μετά τις επιδοτήσεις κυμαίνονται από 15-83% συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Τα παραδείγματα

Η σημαντικότερη όμως αλλαγή είναι πως ενώ μέχρι τώρα υπήρχε επιδότηση και για τις καταναλώσεις άνω των 500KW πλέον θα πρέπει οι πολίτες να μειώνουν κατά 15% την ημερήσια κατανάλωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο για να λάβουν την επιδότηση. Για παράδειγμα για κατανάλωση σε εναλλακτικό πάροχο μέχρι 400kw χωρίς την επιδότηση ο λογαριασμός ρεύματος θα ήταν 129 ευρώ και με την επιδότηση 105 ευρώ. Στον ίδιο πάροχο για 1.300KW ο καταναλωτής θα πλήρωνε 325 ευρώ και με την επιδότηση (στις πρώτες 500KW) θα πληρώσει τελικά 305 ευρώ.