«Πυρ ομαδόν» από την βιομηχανία για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

«Πυρ ομαδόν» από την βιομηχανία για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης
Τετάρτη, 01/02/2023 - 06:33

«Πυρ ομαδόν» από την βιομηχανία για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων σε μία εύθραυστη αναπτυξιακή πορεία της επιχειρηματικότητας.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, για το συντριπτικό ποσοστό 86% το κορυφαίο εμπόδιο είναι το ενεργειακό κόστος, παρά την βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ενεργειακό κόστος και πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν σημαντική απειλή με ανάγκη μεγαλύτερων παρεμβάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεών τους ώστε να μη διαταραχθεί η εύθραυστη αναπτυξιακή ισορροπία. Ειδικά οι πληθωριστικές πιέσεις εξανεμίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφούν τα αυξημένα κόστη χωρίς να τα μετακυλούν στους αγοραστές των προϊόντων τους. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις και δεξιότητες.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρει ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας, μικρές και μεγάλες δηλώνουν ότι διαχειρίστηκαν με επιτυχία την κρίση και προσδοκούν ή επιδιώκουν επιχειρηματική ανάπτυξη (έναντι 15% το 2019 και 6,4% το 2017). Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που προσδοκούν σταθερότητα περιορίστηκαν στο 15,2 % (42,9 % το 2019, 29,5 % το 2017) καθώς και εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (33,9 % εφέτος έναντι 42,2 % το 2019 και 64,1 % το 2017).

Δρομέας

Από την πλευρά του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της εταιρείας «Δρομέας», Θανάσης Παπαπαναγιώτου, αναφερόμενος στο net metering είπε: «Το πρόβλημα είναι μείζον και δεν αφορά μόνο την επιχείρησή μας. Αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις. Δεν παίρνονται στοιχειώδη μέτρα από τα υπουργεία για την αντιμετώπιση του. Χάνεται ενέργεια πολλών δισ. κάθε χρόνο».

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δεν επιτρέπουν την παραγωγή ίδιας ενέργειας από τις εταιρείες» πρόσθεσε.

Από τα λεγόμενα του κ. Παπαπαναγιώτου προκύπτει ότι η παρατεταμένη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης απειλεί τις επιχειρήσεις, τόσο τις βιομηχανίες όσο και τις μικρομεσαίες.

Κρι Κρι

Μιλώντας με δημοσιογράφους και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η εταιρεία για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος. Όπως δήλωσε: «Το 2022, παρόλες τις δυσκολίες που επέφεραν η ενεργειακή κρίση και η αύξηση τιμών, … καταφέραμε για ακόμα μία χρονιά να ολοκληρώσουμε σημαντικές επενδύσεις με πολλαπλά οφέλη, όπως ο Σταθμός Βιοαερίου και Συμπαραγωγής».