Αναλυτικά παραδείγματα με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος Ιανουαρίου

Αναλυτικά παραδείγματα με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος Ιανουαρίου
Σάββατο, 24/12/2022 - 06:53

Δείτε παραδείγματα για τον λογαριασμό ρεύματος μετά τις επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο του 2023.

Για ακόμα ένα μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις για τα τιμολόγια νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών.

Μετά τα αυξημένα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι το υπουργείο ενέργειας ανακοίνωσε αυξημένες επιδοτήσεις για το μήνα Ιανουάριο. Να σημειωθεί πάντως πως η απόσταση ανάμεσα στις τιμές χονδρικής και λιανικής είναι χαοτική την ίδια ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν πτώση πανευρωπαϊκά και με την ελλάδα βέβαια να έχει την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

Οι επιδοτήσεις αφορούν όλες τις κατοικίες και δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα καταναλωτές με μηνιαία κατανάλωση ως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 33 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας στην κατηγορία αυτή ανήκει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 28 λεπτά ανα κιλοβατώρα. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh. Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 19 λεπτά ανα κιλοβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 199 ευρώ και με την επιδότηση 67 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 500 κιλοβατώρες θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 244 ευρώ και με την επιδότηση 79 ευρώ.

Νοικοκυριό με 700 κιλοβατώρες με μέση μηνιαιά κατανάλωση θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 349 ευρώ, με την επιδότηση θα πληρώσει 128 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% στην κατανάλωση ρεύματος θα πληρώσει 118 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρες θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 733 ευρώ, με την επιδότηση 449 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 373 ευρώ.

Πέρα από τις υποσχέσεις ότι θα συνεχίσει η κυβέρνηση να είναι δίπλα στα νοικοκυριά και δεν θα αφήσει κανέναν απροστάτευτο δεν ακούστηκε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όμως ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας εκτίμησε πως η επίτευξη του πλαφόν στο φυσικό αέριο θα έχει θετικές συνέπειες και πως εάν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα τότε το πλαφόν θα είχε επιβληθεί τουλάχιστον για το μήνα Αύγουστο, όταν οι τιμές ήταν αυξημένες.

Δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία από τις χθεσινές ανακοινώσεις: το φυσικό αέριο θα επιδοτηθεί με 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και δεύτερον ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως το κόστος των επιδοτήσεων θα ξεπεράσει τα 800 εκατ ευρώ και τα χρήματα όπως είπε θα προέλθουν από την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών και των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης το οποίο τροφοδοτείται και από τις υπηρεσίες των ΥΚΩ που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης πηγαίνουν στις επιδοτήσεις των λογαριασμών. Για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος έχουν χρησιμοποιηθεί και πόροι του κρατικού προϋπολογισμού, με άλλα λόγια οι Έλληνες πολίτες και με δικά τους χρήματα επιδοτούν την αισχροκέρδεια.