Λιγνίτες: Δεν θα είναι εύκολο το έργο της ΔΕΗ

Λιγνίτες: Δεν θα είναι εύκολο το έργο της ΔΕΗ
Παρασκευή, 07/10/2022 - 06:54

Ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας ισχυρίστηκε πως δεν τίθεται θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας

«Δεν θα είναι εύκολο το έργο της ΔΕΗ, αλλά θα το πετύχει» ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τις εξελίξεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση. «Θέλουμε η λιγνιτική παραγωγή να προσεγγίζει το 17-20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας» σημείωσε και πρόσθεσε πως «θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις σε σχέση με την λειτουργία των ορυχείων». Παράλληλα, ο υπουργός δεν σχολίασε την επιστολή της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ μέσω της οποίας ενημέρωνε ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος του διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής.

Επιπλέον, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως δεν τίθεται θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, ενώ σε σχέση με τη στήριξη των νοικοκυριών το ΥΠΕΝ όπως είπε θα συνεχίσει τις απαραίτητες ενέργειες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και παραδέχτηκε πως «δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα, είναι δυσβάσταχτες οι τιμές».

Ωστόσο, τόνισε πως με τις ενέργειες της κυβέρνησης έμειναν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την Ευρώπη που έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή τους πολλά εργοστάσια.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε ως απόρροια της πανδημικής κρίσης. Από το 2021, όπως είπε, ξεκίνησαν να ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες και το φαινόμενο αυτό εντάθηκε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Φάνηκε ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο χρησιμοποιήθηκε ως όπλο από τη Ρωσία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως η αγορά δεν λειτουργεί σωστά, εξηγώντας πως κάθε φορά που γίνεται μια δήλωση από τον Ρώσο πρόεδρο οι τιμές στο φυσικό αέριο εκτινάσσονται, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος.