ΑΠΕ, Πτολεμαΐδα 5 και εξαγορές στη Ρουμανία στα σχέδια της ΔΕΗ για το επόμενο 6μηνο

ΑΠΕ, Πτολεμαΐδα 5 και εξαγορές στη Ρουμανία στα σχέδια της ΔΕΗ για το επόμενο 6μηνο
Τετάρτη, 07/09/2022 - 09:29

Ο διπλασιασμός των ΑΠΕ, η έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, η εκκίνηση του νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών και η πιθανή εξαγορά ΑΠΕ στη Ρουμανία είναι στα σχέδια της ΔΕΗ για το επόμενο εξάμηνο.

Από τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ στους αναλυτές που πραγματοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, προκύπτουν τα παρακάτω:

Η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο και θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο η εμπορική λειτουργία. Η μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ θα ενισχύσει την απεξάρτηση από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αξίζει ν σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τονίστηκε ότι η απολιγνιτοποίηση παραμένει στρατηγική επιλογή παρά την βραχυπρόθεσμη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι σε έξι μήνες η ισχύς των μονάδων που είναι σε λειτουργία θα υπερδιπλασιασθεί σε 569 μεγαβάτ (από 280 σήμερα), αφού θα προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκα 200 μεγαβάτ την Πτολεμαίδα και 50 στη Μεγαλόπολη. Στόχος είναι το 2025 να ξεπερνά τα 5.1 γιγαβάτ.

Επιπλέον, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες πιθανώς θα υπάρξουν νέα από το «μέτωπο» των εξαγορών στη Ρουμανία.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να αναπροσαρμόζεται καθημερινά. Υπογράμμισε ωστόσο ότι σε αυτή τη συγκυρία η ΔΕΗ βρέθηκε με ισχυρή ρευστότητα που της επιτρέπει να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών προβλέπεται να ξεκινήσει περί τις 20-30 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/09/2022 - 10:34