Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα εισηγείται η Κομισιόν - Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης 5%

Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα εισηγείται η Κομισιόν - Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης 5%
Τετάρτη, 07/09/2022 - 12:27

Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης 5% κατά τις ώρες αιχμής περιλαμβάνει το πακέτο που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης 5% κατά τις ώρες αιχμής περιλαμβάνει το πακέτο που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τους Financial Τimes. Βάζει τον πήχη στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα για όλες τις τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου.

Οι Βρυξέλλες εισηγούνται πλαφόν ύψους 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, ως μέρος των προσπαθειών για την καταστολή της ενεργειακής κρίσης της ΕΕ.

Σε ένα προσχέδιο προτάσεων που είδαν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, τα οποία καθορίζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε €200 η MWh.

Η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το σημείο αναφοράς στην περιοχή, είναι πάνω από 450 ευρώ ανά MWh.

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από αυτό είτε από άλλες πηγές. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι οι μέσοι όροι της τελευταίας δεκαετίας.

Ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα μιμείται «τα αποτελέσματα της αγοράς που θα μπορούσαν να αναμένονται εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν κανονικά και δεν θα υπόκεινταν στην μετατροπή της ενέργειας ως όπλου μέσω διακοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», σημειώνει η Επιτροπή.

Ανέφερε ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν στηρίζονται στο φυσικό αέριο.

Το έγγραφο προτείνει επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής των τιμών.

Ένας συνήθης τρόπος για να ενθαρρυνθούν οι βιομηχανικοί χρήστες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας σε ώρες αιχμής είναι μέσω συμβάσεων που επιτρέπουν στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνουν την προσφορά σε αντάλλαγμα αποζημίωση ή χαμηλότερους μελλοντικούς λογαριασμούς.

Το έγγραφο της επιτροπής προειδοποιούσε ότι τα κίνητρα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι «οικονομικά αποδοτικά».