Κομισιόν: Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Κομισιόν: Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις για πλαφόν στις τιμές ενέργειας
Πέμπτη, 01/09/2022 - 14:05

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

«Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα προηγηθεί, στις 9 Σεπτεμβρίου, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Η βασική ιδέα του σχεδίου που φιλοδοξεί να παρουσιάσει η Κομισιόν μέσα στις επόμενες ημέρες είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, η επιβολή κατεπείγοντος φρένου στις τιμές του ρεύματος βραχυπρόθεσμα και η αλλαγή, μεσοπρόθεσμα, της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, με τελικό στόχο την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενιαία προσέγγιση όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη, λόγω των διαφορών στις εσωτερικές αγορές κάθε χώρας και του γεγονότος ότι δεν βασίζονται όλες στο ίδιο ενεργειακό μίγμα. Ένα δεύτερο, δε, κρίσιμο ερώτημα, όπως επίσης επισημαίνει το Bloomberg, είναι ποιος πληρώνει το κόστος του σχεδίου: Κρατική χρηματοδότηση ή φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών και παρόχων ενέργειας;

Με αυτά τα καίρια μέτωπα ανοιχτά τα σενάρια που συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Είναι, ουσιαστικά, το μοντέλο που ήδη έχουν εφαρμόσει μονομερώς και κατ' εξαίρεση η Ισπανία και η Πορτογαλία και κρατά τις τιμές χονδρικής στις τιμές του ρεύματος των δυο χωρών στα χαμηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα.