Αυξήθηκε η λιγνιτική παραγωγή - Η αιολική ενέργεια διατηρεί την «πρωτιά» στις ΑΠΕ

Αυξήθηκε η λιγνιτική παραγωγή - Η αιολική ενέργεια διατηρεί την «πρωτιά» στις ΑΠΕ
Παρασκευή, 29/07/2022 - 08:00

Η κόντρα για τις τιμές του ηλεκτρισμού μεταφέρθηκε χθες στη βουλή.

Αυξημένη ήταν η λιγνιτική παραγωγή στη χώρα μας τον Ιούνιο σε σχέση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίου του ΑΔΜΗΕ, ενώ στα αξιοσημείωτα στοιχεία είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας κατά 15% και η εκτόξευση των εξαγωγών.

Ειδικότερα, η λιγνιτική παραγωγή έφθασε τα 468GW καταγράφοντας αύξηση 109% μέσα σε ένα μήνα, ενώ παρουσιάζει αύξηση 84% σε σχέση με ένα χρόνο πίσω. Η παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 40,4% από 46,9%, ενώ για ακόμα μια φορά η αιολική ενέργεια διατηρεί την «πρωτιά» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια, καθώς αποτελεί το 80%.

Την ίδια ώρα μικρή αποκλιμάκωση καταγράφεται στις τιμές του ηλεκτρισμού με τη μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα να διαμορφώνεται στα 367,08 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Η κόντρα για τις τιμές του ηλεκτρισμού μεταφέρθηκε χθες στη βουλή με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αναφέρει πως «εκεί έχουν πάει οι τιμές, όχι επειδή το θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση και όλα αυτά τα οποία ανυπόστατα ακούγονται από πολλούς Βουλευτές της αντιπολίτευσης, επειδή σε όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί το φυσικό αέριο που προσδιορίζει αυτή τη στιγμή και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως «ενώ μάλιστα η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει ή θα αναστείλει όπως έλεγε τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής τελικά τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Αύγουστο, όχι απλά περιλαμβάνουν τη ρήτρα αλλά, περιλαμβάνουν και άλλο ένα πρόσθετο καπέλο 15% στην ήδη αυξημένη τιμή με ρήτρα!»