H Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο - Οι Ρώσοι θα κόψουν το φυσικό αέριο

H Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο - Οι Ρώσοι θα κόψουν το φυσικό αέριο
Τρίτη, 19/07/2022 - 13:11

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιμένει ότι η Ρωσία θα επανεκκινήσει τις ροές μέσω του Nord Stream.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιμένει ότι η Ρωσία θα επανεκκινήσει τις ροές μέσω του Nord Stream αυτή την εβδομάδα και πλέον η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν δήλωσε για τις ροές φυσικού αερίου μέσω Nord Stream ότι «δεν περιμένουμε ότι θα επιστρέψει. Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα».

Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να επαναφέρει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream στις 21 Ιουλίου μετά από την προγραμματισμένη συντήρηση. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες από τις Βρυξέλλες έως το Βερολίνο, ότι οι ροές μπορεί να μην αρχίσουν ξανά, ειδικά μετά τη μείωση τους από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις λόγω κυρώσεων.

Η Επιτροπή πρόκειται να αποκαλύψει την Τετάρτη ένα σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής διακοπής από τη Μόσχα. Εξετάζει ένα σύνολο συστάσεων προς τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων σε θέρμανση και ψύξη και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να επιδιώξει το δικαίωμα να επιβάλει περικοπές κατανάλωσης, εάν χρειαστεί αργότερα.

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία, Uniper, απέρριψε χθες το βράδυ επισήμως τον ισχυρισμό της Gazprom περί λόγων «ανωτέρας βίας», οι οποίοι δεν της επέτρεψαν το τελευταίο διάστημα να παραδίδει τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου στον πελάτη της.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/07/2022 - 14:02