Ρήτρα αναπροσαρμογής: Αυτή την εβδομάδα η απόφαση του Αρείου Πάγου για την πιλοτική δίκη

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Αυτή την εβδομάδα η απόφαση του Αρείου Πάγου για την πιλοτική δίκη
Δευτέρα, 20/06/2022 - 06:40

Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε στην αρμόδια τριμελή επιτροπή του Αρείου Πάγου το αίτημα της ΔΕΗ να εισαχθεί η υπόθεση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην πλήρη ολομέλεια με το θεσμό της πιλοτικής δίκης.

Η απόφαση αναμένεται να βγει εντός της εβδομάδας, ενώ εντός των επομένων ημερών θα κατατεθούν συλλογικές αγωγές και κατά των άλλων παρόχων ενέργειας από καταναλωτικούς φορείς. Υπενθυμίζεται, πως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε να μην εκτελούνται εντολές διακοπής ρεύματος μέχρι τις 6 Ιουλίου αλλά μόνο για ευαίσθητους καταναλωτές.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολίτες ηλικίας έως 70 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι δε μένουν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας. Επίσης, καταναλωτές που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και με σοβαρά προβλήματα υγείας και πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η απόφαση αυτή θα ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου, όταν θα συζητηθούν οι αγωγές του ΙΝΚΑ και της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Αυξημένη κατά 25% η λιανική τιμή ρεύματος στη χώρα μας

Μόνο την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η λιανική τιμή ρεύματος στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 25%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Τα στοιχεία αυτά προηγούνται των ακόμα μεγαλύτερων αυξήσεων στην χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση η λιανική τιμή ρεύματος το Μαίο ήταν αυξημένη κατά 13%, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι τιμές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα από τις αρχές του χρόνου όπως έχουμε αναφέρει στο iEnergeia.gr να έχουν διπλασιαστεί οι διακανονισμοί χρεών καταναλωτών προς τους παρόχους ενέργειας.

Ενδιαφέρον στοιχείο το γεγονός πως το περασμένο Σαββατοκύριακο η διείσδυση των ΑΠΕ ξεπέρασε το 40% , μάλιστα την Κυριακή ανήλθε μέχρι και στο 70%. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός πως η χονδρική τιμή ρεύματος χθες σημείωσε μείωση 19,36% σε σχέση με το Σάββατο και διαμορφώθηκε στα 167,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα.