Διακοπές ρεύματος ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινό πάγωμα για τους ευάλωτους- Ποιοι μένουν εκτός της ολιγοήμερης προστασίας

Διακοπές ρεύματος ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινό πάγωμα για τους ευάλωτους- Ποιοι μένουν εκτός της ολιγοήμερης προστασίας
Παρασκευή, 03/06/2022 - 07:00
Ολιγοήμερη παράταση στο πρόβλημα χιλιάδων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μετά τη χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου για πάγωμα οποιαδήποτε απόφασης αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Μόνο όλους όσοι εντάσσονται στα ευάλωτα νοικοκυριά, κοινώς όσοι έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και οι υπερήλικες όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας αφορά η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου για μη διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης στο iΕnergeia.gr, οι εντολές αποκοπών στον ΔΕΔΔΗΕ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο όσο αυξάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Και την ώρα που έβγαινε η απόφαση για το πάγωμα της διακοπής τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ήταν έξω κόβοντας το ρεύμα σε καταναλωτές» τόνισε.

1. Οικονομικά ασθενείς

2. Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

3. Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

4. Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.

5. Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες".

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους οικονομικά ασθενείς

-Για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό το εισοδηματικό όριο είναι 9.000 ευρώ

- Νοικοκυριό αποτελούµενο από δύο ενήλικα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε ένα ανήλικο µέλος το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 13.500 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούµενο από δύο ενήλικα µέλη και ένα ανήλικο µέλος ή µονογονεϊκή οικογένεια µε δύο ανήλικα µέλη, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 15.750 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούµενο από τρία ενήλικα µέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε τρία ανήλικα µέλη το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 18.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούµενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο µέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε τέσσερα ανήλικα µέλη το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 24.750 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούµενο από τέσσερα ενήλικα µέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα µέλη ή µονογονεϊκή οικογένεια µε πέντε ανήλικα µέλη το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 27.000 ευρώ.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαµβάνει και άτοµο ή άτοµα µε αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηµατικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ. Για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαµβάνει και άτοµο ή άτοµα που έχουν ανάγκη µηχανικής υποστήριξης µε χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηµατικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο µέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο µέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, µέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθµού των µελών του νοικοκυριού. Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαµβάνει και άτοµο ή άτοµα µε αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαµβάνει και άτοµο ή άτοµα που έχουν ανάγκη µηχανικής υποστήριξης µε χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Ποιοι μένουν εκτός

Κανένα επαγγελματικό τιμολόγιο δεν τυγχάνει αυτής της προστασίας, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχείρησεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν γονατίσει από την ενεργειακή ακρίβεια.

Αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους είναι πάνω τα κριτήρια που αναφέρονται στη σχετική διάταξη για τα ευάλωτα νοικοκυριά οι αποκοπές ρεύματος προχωρούν κανονικά.
Σε κάθε περίπτωση, η εντολή για προσωρινό πάγωμα είναι μέχρι τις 6 Ιουλίου που θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η συλλογική αγωγή των καταναλωτικών οργανώσεων για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ εκκρεμεί και το αίτημα της ΔΕΗ προς τον Αρειο Πάγο για πιλοτική δίκη προκειμένου να κριθεί αν είναι παράνομη ή όχι η ρήτρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2022 - 08:21