«Βουνό» οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος

«Βουνό» οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος
Παρασκευή, 27/05/2022 - 07:00

Την ώρα που η κυβέρνηση εκτιμά πως οι αποφάσεις σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας θα οδηγήσει σε μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος διογκώνονται τα χρέη των καταναλωτών προς τους παρόχους ενέργειας.

Μάλιστα οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί σε πάροχο ενέργειας έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του χρόνου, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα του ζητήματος. Όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς στο iEnergeia.gr η ρευστότητα των εταιριών ενέργειας το τελευταίο διάστημα μειώνεται όλο και περισσότερο, με τους παρόχους να χρησιμοποιούν αρκετά κεφάλαια για να υποστηρίξουν τα προγράμματα διακανονισμών τα οποία αναζητούν το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές ως τελευταίο καταφύγιο.

Πολλοί είναι οι πάροχοι ενέργειας που προσφέρουν διακανονισμούς χρεών, προσπαθώντας να συγκρατήσουν τη διόγκωση του προβλήματος. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως οι διακανονισμοί έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο καταναλωτές αδυνατούν πολλές φορές να ανταποκριθούν αθετώντας τις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι άλλωστε λίγες και οι περιπτώσεις καταναλωτών που δεν καταφέρνουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα να δίνεται εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπή της ηλεκτροδότησης.

Από την άλλη πλευρά πηγές της αγοράς αναφέρουν πως οι κινήσεις που γίνονται από πλευράς πολιτείας, κυρίως μέσω των επιδοτήσεων, επί της ουσίας δεν λύνουν το πρόβλημα και ζητούν ριζικές αλλαγές όπως την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείου, όπως είχαμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες στο iEnergeia.gr είναι η τιμολόγηση της κιλοβατώρας στη λιανική να πέσει στα 16-18 λεπτά. Βέβαια, οι εκπτώσεις θα φανούν από τον Αύγουστο και μετά στα τιμολόγια ρεύματος. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση σχετική με τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων των παραγωγών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία.