Μικραίνει η… πίτα από τα υπερκέρδη των εταιρειών που θα φορολογηθούν- Αφαιρούνται και οι εκπτώσεις συνέπειας

Μικραίνει η… πίτα από τα υπερκέρδη των εταιρειών που θα φορολογηθούν- Αφαιρούνται και οι εκπτώσεις συνέπειας
Eurokinissi
Πέμπτη, 26/05/2022 - 20:04

Όλο και μικραίνουν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που τελικά θα φορολογηθούν από την κυβέρνηση με το ειδικό τέλος 90% αφού με προσθήκη της τελευταίας στιγμής διευρύνεται η λίστα με τις εκπτώσεις που θα αφαιρεθούν από το τελικό ποσό.

Το σύνολο των εκπτώσεων που παρέχονται από τις καθετοποιημένες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων συνέπειας εξαίρεσε τελικώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από τη φορολογητέα ύλη, επί της οποίας θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 90%.

Στην τροπολογία για την έκτακτη εισφορά των καθετοποιημένων εταιρειών υπολογίζεται ανά μήνα για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Ιούνιου 2022 με την εφαρμογή συντελεστή 90% επί της θετικής διαφοράς του μικτού περιθωρίου κέρδους του υπόχρεου μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους.

Από το αρχικό ποσό των μεικτών κερδών που θα προκύψουν ως θετική διαφορά από τη σύγκριση με το αντίστοιχο έτος, θα αφαιρεθούν το ποσοστό των σταθερών τιμολογίων, οι απευθείας εκπτώσεις, καθώς και οι επιστροφές Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας που συνάπτουν προμηθευτές.

Με την αλλαγή που έκανε ο υπουργός Ενέργειας στις προαναφερόμενες εκπτώσεις συμπεριλαμβάνονται ρητώς και τα εξής: «Για την εφαρμογή του παρόντος, λαμβάνονται υπόψη οι εκπτώσεις που χορηγούνται από τους προμηθευτές επί της κατανάλωσης ενέργειας τιμολογίων προμήθειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη διακύμανση των τιμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων εκπτώσεων συνέπειας ως προς την εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης».

Κατά τα λοιπά η εισφορά θα καταβληθεί εντός τριών μηνών από την κοινοποίησή της στις εταιρείες και η εκτέλεσή της δεν αναστέλλεται ακόμη και σε περίπτωση προσφυγής.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το ποσό της εισφοράς ανά παραγωγό θα υπολογιστεί από τη ΡΑΕ, θα επιβληθεί από το ΥΠΕΝ και θα βεβαιωθεί και εισπραχθεί από την ΑΑΔΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/05/2022 - 20:33