Τι πραγματικά έγινε στην Αίγυπτο!-Γιατί η Ευρώπη πρόσφερε πολιτική στήριξη στον Σίσι

Τι πραγματικά έγινε στην Αίγυπτο!-Γιατί η Ευρώπη πρόσφερε πολιτική στήριξη στον Σίσι
Τετάρτη, 20/03/2024 - 06:44

Φτάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε τίτλους πως ο ...Μητσοτάκης έστησε τοίχος στην Μεσόγειο!- Ενώ μέχρι τώρα δεν μαθαίναμε τίποτε για τα προσφυγικά κύματα στη Γαύδο!

Ας δούμε ορισμένες αλήθειες για τα όσα συμφωνήθηκαν στην Αίγυπτο μεταξύ της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο Σίσι:

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: Η συμφωνία Βρυξελλών- Καΐρου, ύψους 7,4 δισ ευρώ, δεν έγινε για να αντιμετωπιστούν τα προσφυγικά κύματα! Οι μεταναστευτικές ροές, άλλωστε, από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα είναι μηδενικές, το ίδιο και προς την ΕΕ!

ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η συμφωνία έγινε, όπως με πολύ καθαρό τρόπο δήλωσε το πρωί της τρίτης στα "Παραπολιτικά" ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, προκειμένου να υπάρχει οικονομική και κυρίως πολιτική στήριξη στην Αίγυπτο, ώστε να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια στη χώρα, μια χώρα που είναι στρατηγικός και κομβικός σύμμαχος τόσο της ΕΕ όσο και γενικότερα της Δύσης στην περιοχή!

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΗ: Τα 7,4 δισ ευρώ των Βρυξελλών προς το καθεστώς Σίσι δεν είναι μόνο ένα πολύ υψηλό πακέτο. Αποτελεί ένα σήμα προς το ΔΝΤ να αυξήσει τη βοήθεια προς την Αίγυπτο, η οικονομία της οποίας καταρρέει- ήδη, με τη διαρροή της συμφωνίας το ΔΝΤ ανέβασε τη δόση από τα 3 στα 8 δισ δολάρια. Ταυτόχρονα, όπως σωστά δηλώνει ο Μ. Σχοινάς, η συμφωνία αποτελεί πολιτική δήλωση στήριξης της Αιγύπτου έναντι των αγορών και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η χώρα δεν θα αφεθεί από την ΕΕ να καταρρεύσει!

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνει το Κάιρο για τις προσφυγικές ροές; Να φυλάει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα σύνορά της με τη Λιβύη, απ΄ όπου προέρχεται το μεγάλο κύμα των μεταναστευτικών κυμάτων εδώ και μερικούς μήνες! Αξίζει να σημειωθεί πως η Αίγυπτος, που πιέζεται επιπλέον με τους ξεριζωμένους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, φιλοξενεί ήδη εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της -οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις τους ανεβάζουν σε δέκα εκατομμύρια- ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και οι Αιγύπτιοι που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη!

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ: Τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ιταλία και την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες προέρχονται από τη Λιβύη. Πρωταγωνιστικό ρόλο, μάλιστα, παίζει ο στρατάρχης Χαφτάρ, πάνω στον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε τις ελπίδες της ότι θα σπάσει το τουρκολοβυκό σύμφωνο, διώχνοντας μάλιστα από τη χώρα μας τον πρέσβη της Λιβύης, ο οποίος αμέσως μετά έγινε Πρόεδρος της χώρας του (Δεν μπορούμε να πούμε, κινήσεις ...ανεπανάληπτες, που θα διδάσκονται στις διπλωματικές ακαδημίες ως παράδειγμα προς αποφυγή!).

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΤΗ: Στην ευρωπαϊκή αποστολή συμμετείχαν ως επικεφαλής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο προεδρεύων της ΕΕ πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο και οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών του νότου που δέχονται αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΒΔΟΜΗ: Οι Έλληνες πολίτες, που δεν είχαν καν μάθει πως υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα στη Νότιο Κρήτη (αληθινό, άλλωστε, είναι για ορισμένους ό, τι συμφέρει το Μαξίμου), πληροφορήθηκαν για τη μεγάλη πρωτοβουλία του ¨Ελληνα πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αίγυπτο και να σταματήσει τις προσφυγικές ροές! Υπήρχε, μάλιστα, πρωτοσέλιδο που είδε πως ο Μητσοτάκης χτίζει ...τείχος στη Μεσόγειο! Μωυσής Νο2, αν δεν προλάβαινε τεράστια υφυπουργός να τον παρομοιάσει περίπου με τον ...Μέγα Αλέξανδρο, λόγω της μιας μέρας ινγκόγνιτο διακοπών με το κυβερνητικό αεροσκάφος και -άγνωστη- παρέα στην Όαση Σίβα!

ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΓΔΟΗ: Αυτά δεν γινόταν ίσως ούτε επί περιόδου ΥΕΝΕΔ! Και κάπου πρέπει να ψαχτούμε και οι δημοσιογράφοι!