Οριακά πρώτος ο Ιμάμογλου- Τι τον φοβίζει

Οριακά πρώτος ο Ιμάμογλου- Τι τον φοβίζει
Πέμπτη, 21/03/2024 - 06:25

Την πόλωση επιδιώκει να αποφύγει ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης- Τι γράφει το Κ-Report.

Τυχόν επανεκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη κατά τις εκλογές της 31ης Μαρτίου θα σηματοδοτεί ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία βρήκε αρχηγό, κάτι που μάλλον ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει πάση θυσία!

Πώς έχει όμως η κατάσταση δέκα ημέρες πριν τις κάλπες; Αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί συνδρομητικά καθημερινά και με πλούσια ύλη και κάθε Τετάρτη προσφέρει και το "Γράμμα από την Τουρκία", με όλα τα νέα από τη γειτονική χώρα που μεταφέρουν ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:

Με στρατηγική που βασίζεται στην αποφυγή κάθε πόλωσης ακόμα κι αν προκύπτουν αντιφάσεις, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει μέχρι τώρα αποφύγει τις παγίδες της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να βαθύνουν τα ρήγματα της τουρκικής κοινωνίας, και κυρίως αυτό ανάμεσα σε «κεμαλιστές και ισλαμιστές».

Η αντίδραση του Ιμάμογλου έκανε τον γύρο των μέσων ενημέρωσης αλλά και των social media, όταν σε τελετή εγκαινίων επέκτασης του μετρό της Κωνσταντινούπολης μια γυναίκα κραδαίνοντας το Κοράνι του είπε «θα σε τιμωρήσει το Κοράνι, είσαι ψεύτης». Καθώς το πλήθος άρχισε να φωνάζει εναντίον της, ο Ιμάμογλου το σταμάτησε λέγοντας ότι «η αδελφή μας εξαπατήθηκε (…) Είθε ο Αλλάχ να αποκαταστήσει εκείνους που χρησιμοποιούν το ιερό Κοράνι για πολιτικούς σκοπούς».

Θρησκεία και κουρδικά: Λίγες μέρες μετά, σε συνέντευξη του στον ιστότοπο Τ24, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι στην προσωπική του ζωή θεωρεί τον εαυτό του θρησκευόμενο. Παράλληλα όμως έστειλε νέο μήνυμα στους Κούρδους ψηφοφόρους, τους οποίους έχει επιτακτική ανάγκη για να κερδίσει τις εκλογές, λέγοντας ότι θέλει να μάθει κουρδικά τουλάχιστον τόσο ώστε να λέει «γεια» και «πώς είστε», εδώ. Ακούγεται ελάχιστο αλλά για Τούρκο πολιτικό δεν είναι.

Δημοσκοπήσεις: Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν είτε ότι ο Ιμάμογλου είναι οριακά πρώτος απέναντι στον υποψήφιο του ΑΚΡ Μουράτ Κουρούμ, είτε ότι ο Κουρούμ προηγείται οριακά. Πάντως, η απήχηση του Ιμάμογλου στο εκλογικό σώμα της Κωνσταντινούπολης παραμένει πλεονεκτική για αυτόν, σύμφωνα με το βετεράνο κοινωνιολόγο Azad Baris, που θεωρεί ότι ο νυν δήμαρχος εντυπωσιάζει τόσο την κουρδική γενιά Ζ όσο και τους συντηρητικούς ισλαμιστές.

Βίντεο κατά CHP

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν εδώ και μέρες υλικό από κάμερες που δείχνει μέλη του CHP, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονταν κοντά στον Εκρέμ Ιμάμογλου, να μετρούν δεσμίδες μετρητών. Το ποσό ήταν 15 εκατομμύρια λίρες (470.000 δολάρια) ..

CHP: Εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση, στην οποία ανακοίνωνε ότι, αν και το υλικό δεν είχε ημερομηνία, προερχόταν από τις 9 Δεκεμβρίου 2019. Υποστήριξε ότι τα χρήματα προορίζονταν για την αγορά ενός νέου κτιρίου για το CHP στην Κωνσταντινούπολη και ότι το υλικό τραβήχτηκε στο γραφείο του δικηγόρου που εκπροσωπούσε τον πρώην ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ερντογάν: Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «αίσχη» και δεν άργησε να επιστρατεύσει το βίντεο σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να ξεπλύνουν αυτή τη βρωμιά λέγοντας ψέματα το ένα μετά το άλλο».