Μεγάλη αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος με άνοδο του αερίου

Μεγάλη αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος με άνοδο του αερίου
Τρίτη, 19/03/2024 - 06:33

Η αύξηση αυτή συνοδεύεται με αύξηση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Κατά 11,37% είναι αυξημένη σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αγγίζοντας τα 83,90 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Καταγράφεται μια άνοδος, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 70—77 ευρώ. Η αύξηση αυτή συνοδεύεται με αύξηση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Το 47,83% αποτελεί σήμερα το φυσικό αέριο. Το 26,75% οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εισαγωγές το 16,84%, ενώ ο λιγνίτης μόλις το 0,21%.

Να σημειωθεί πως αυτές οι τιμές καταγράφονται τη στιγμή που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Αυτές οι αυξήσεις οφείλονται εν μέρει στις προβλέψεις για πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην Ε.Ε. Παρόλα αυτά δεν εκφράζονται φόβοι στην αγορά σε σχέση με την τροφοδοσία και δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. το μερίδιο του αερίου αγωγών της Ρωσίας στις εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκε από άνω του 40 % το 2021 σε περίπου 8 % το 2023. Όσον αφορά συνδυαστικά το αέριο αγωγών και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η Ρωσία αντιπροσώπευε λιγότερο από το 15 % των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ. Η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι κορυφαίοι προμηθευτές φυσικού αερίου το 2023. Η Νορβηγία παρέσχε σχεδόν το 30 % του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου. Επιπλέον προμηθευτές αποτελούν χώρες της Βόρειας Αφρικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ. Η μείωση αυτή κατέστη δυνατή κυρίως χάρη στην απότομη αύξηση των εισαγωγών ΥΦΑ και στη συνολική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ.