Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
Παρασκευή, 15/03/2024 - 06:49

Οριακά μπροστά ο Ιμάμογλου, ελπίζει στους Κούρδους-Τι γράφει το Κ-Report.

Σε δυο εβδομάδες από τώρα, στις 31 Μαρτίου, διεξάγονται στην Τουρκία οι δημοτικές εκλογές, οι τελευταίες εκλογές του Ταγίπ Ερντογάν εφόσον τηρήσει την υπόσχεσή του ότι δεν θα συμμετάσχει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο λόγω της σημασίας και του μεγέθους του συγκεκριμένου Δήμου, αλλά και γιατί τυχόν νέα επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου θα αναδείξει ουσιαστικά το νέο αρχηγό της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Τα "Παιχνίδια Εξουσίας" αναδημοσιεύουν από το K-Report, τη συνδρομητική καθημερινή έκδοση των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κάθε Τετάρτη προσφέρει στους συνδρομητικές ειδική έκδοση για τα συμβαίνοντα από την Τουρκία, σε επιμέλεια του Ευάγγελου Αρεταίου και της Μαρίας Ζαχαράκη:

H διαφορά στην Κωνσταντινούπολη παραμένει στα όρια το στατιστικού λάθους υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) έναντι του Μουράτ Κουρούμ (AKP). Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι από την Κωνσταντινούπολη εξαρτάται εν πολλοίς το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας αφού αν επανεκλεγεί ο Ιμάμογλου είναι πολύ πιθανόν να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας. Στην αντίθετη περίπτωση επισφραγίζεται με απόλυτο τρόπο η κυριαρχία Ερντογάν.

Δημοσκοπήσεις: Η πιο αισιόδοξη δημοσκόπηση για τον Ιμάμογλου, είναι της εταιρείας Μetropoll που δείχνει τον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να προηγείται σταθερά με 3 μονάδες. Ο διευθυντής της Metropoll, Ozer Sencar, εκτιμά ότι, «η μάχη (για την Κωνσταντινούπολη) είναι στην κόψη του ξυραφιού», σημειώνοντας ότι «αν ο Ιμάμογλου κερδίσει αυτές τις εκλογές και αν οι (επόμενες προεδρικές) εκλογές δεν ακυρωθούν με ενστάσεις, θα γίνει πρόεδρος το 2028». Ο Sencar εφιστά επίσης την προσοχή στη μεγάλη διάσπαση της αντιπολίτευσης εκτιμώντας ότι «το πλήγμα που θα προκαλέσουν το İYİ και το (φιλοκουρδικό) DEM στον Ιμάμογλου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Οι Κούρδοι: Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της Rawest Research, Roj Girasun, πιστεύει ότι ο Ιμάμογλου μπορεί να πάρει τις ψήφους τουλάχιστον του 40% των ψηφοφόρων του DEM. Ο Girasun πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης θέλουν να εξισορροπήσουν την κυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο. "Παρά την αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης, αν ο Ιμάμογλου βγει νικητής σε αυτές τις εκλογές, θα καταστεί η κύρια ατμομηχανή της αντιπολίτευσης".