Έξι ερωτήματα που θα κρίνουν την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών

Έξι ερωτήματα που θα κρίνουν την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών
Πέμπτη, 14/03/2024 - 06:51

Ο ρόλος της αποχής, η αντιμετώπιση της αποσυσπείρωσης της ΝΔ, η μάχη της πρωτιάς για τη ...δεύτερη θέση, η χαλαρή ψήφους στα μικρά κόμματα και η άνοδος της ακροδεξιάς- Τι επίδραση θα έχουν τα ευρωψηφοδέλτια;

85 ημέρες απομένουν μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών και ουδείς μπορεί να προβλέψει, με κάποια σχετική έστω βεβαιότητα, το πολιτικό σκηνικό στις αρχές Ιουνίου.
Η κατάσταση ομοιάζει με κινούμενη άμμο και, πολύ περισσότερο που τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν δείχνει πιθανό να υπάρξει ουσιαστικό πολιτικό διακύβευμα για το αποτέλεσμα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μήτρα εξελίξεων για το κομματικό σύστημα με όποιο αποτέλεσμα και αν υπάρχει. Ας δούμε όμως επτά ερωτήματα από τις απαντήσεις στα οποία θα κριθεί η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

ΠΟΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ Η ΑΠΟΧΗ; Το ερώτημα του ...ενός εκατομμυρίου! Η αποχή θα είναι σίγουρα μεγάλη, καθώς ουσιαστικό πολιτικό διακύβευμα δεν υπάρχει, παρά ίσως μόνο ποια θα είναι η θέση που θα λάβουν τα κόμματα ενόψει των εθνικών εκλογών, καθώς έως τις εθνικές κάλπες θα υπάρξει "καθαρός εκλογικός διάδρομος". Η τεχνητή πόλωση που αρχίζει να εμφανίζεται (βλέπετε "αστακοκάραβα" Κασσελάκη και προειδοποιήσεις για "οφσόρ Μητσοτάκη", είναι σαφές πως δεν εμπνέουν συμμετοχή στις κάλπες. Το ίδιο και το διακύβευμα για την πορεία της Ευρώπης, καθώς οι πολίτες της ελάχιστα ακούγονται- ήδη οι κυρίαρχες δυνάμεις αποφάσισαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να είναι και πάλι ο ...πρωθυπουργός της Ευρώπης, αν και η αποτυχία της θητείας της είναι πανθομολογούμενη! Επιπλέον, η επιστολική ψήφος για την ψήφο των ομογενών δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποδίδει, καθώς μέχρι τώρα οι εγγραφέντες με το ζόρι ξεπερνούν τις 10.000. Το ύψος της αποχής δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί, ούτε κατά προσέγγιση, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί ούτε και ποιον θα ωφελήσει. Συνήθως ευνοεί την κυβέρνηση και τα κόμματα που έχουν τους πιο αποφασισμένους ψηφοφόρους, ωστόσο δεν είναι απίθανο να θελήσουν να στείλουν ταυτόχρονα μήνυμα οι ψηφοφόροι της ΝΔ στην κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στον Κασσελάκη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στον Ανδρουλάκη!

ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ Η ΝΔ; Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Αν το κατορθώσει θα λάβει πάνω από το 33,1% που έλαβε στις περασμένες ευρωεκλογές και θα ...πανηγυρίσει! Αν όχι, το Μαξίμου θα αντιμετωπίσει προβλήματα, που πιθανόν να μην μπορέσει να συμμαζέψει ο ανασχηματισμός που θα ακολουθήσει το καλοκαίρι!

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ...ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ; Ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή, καθώς η πτώση του ΠΑΣΟΚ με τη μικρή άνοδο Κασσελάκη δημιουργεί αμφιβολίες και για τη δεύτερη θέση που έως τώρα δημοσκοπικά "κατείχε" η Χαριλάου Τρικούπη. Μόνο και μόνο βέβαια ότι μιλούμε στο ποιος θα είναι ο ...πρώτος στη μάχη για τη ...δεύτερη θέση, είναι τραγωδία για την προοδευτική παράταξη, καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει ακόμα προοπτική δεύτερου πόλου στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ΝΔ! Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη θέση χωρίς ποσοστά πάνω από το 17-18% δεν έχει αντίκρισμα παρά μόνο για να ελέγξει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος την εσωτερική αμφισβήτηση, ενώ - όπως έχει σημειώσει η στήλη εδώ και καιρός- όποιος αρχηγός χάσει τη μάχη αυτή ...χάνεται!

ΠΟΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ; Όλα δείχνουν πως θα είναι μεγάλη. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, μάλιστα, δείχνει αυτή τη στιγμή να είναι η μεγάλη κερδισμένη από τις κάλπες. Ενδιαφέρον εμφανίζει η στήριξη ορισμένων μητροπολιτών, παλαιοημερολογιτών και Μονών του Αγίου Όρος στη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν θα μοιραστούν ή όχι οι έδρες των Σπαρτιατών στα άλλα κόμματα. Για κάποιος, πάντως, αν ο Κυριάκος Βελόπουλος συνεχίσει να εμφανίζει τη δυναμική που έχει, ενδέχεται να βγει παραπάνω και από τέταρτος, με ότι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα!

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Η ΧΑΛΑΡΗ ΨΗΦΟΣ; Αναμφίβολα ναι. Οι δημοσκόποι θεωρούν σίγουρη μια έδρα στην Ευρωβουλή για τη Νέα Αριστερά, βρίσκουν να εμφανίζεται με προοπτικές ο Ανδρέας Λοβέρδος και σιγά- σιγά προκύπτει και ο "Κόσμος" του Πέτρου Κόκκαλη.

ΤΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ; Όχι ασήμαντη, ίσως όμως ούτε και σημαντική. Το αποτέλεσμα επίσης θα φανεί μέσα στον Απρίλιο.