Νέες δημοσκοπήσεις: "Καμπάνα" στο πολιτικό σύστημα ενόψει ευρωεκλογών

Νέες δημοσκοπήσεις: "Καμπάνα" στο πολιτικό σύστημα ενόψει ευρωεκλογών
Παρασκευή, 26/01/2024 - 06:37

Σταθεροποιείται το σύστημα του "κυρίαρχου κόμματος", κυρίαρχη με απώλειες η ΝΔ, απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίζεται σε όλες τις μετρήσεις δεύτερη δύναμη!

Σοβαρή προειδοποίηση απέναντι στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και σε κάθε κόμμα λιγότερο ή περισσότερο αποτελούν οι τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες και προχθές το φως της δημοσιότητας.

Ορισμένα βασικά συμπεράσματα της στήλης:

-Ο δικομματισμός, το σύστημα που πορεύτηκε η χώρα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, δείχνει να αποτελεί παρελθόν. Το σύστημα του "κυρίαρχου κόμματος" που εμφανίστηκε στις κάλπες του 2003 φαίνεται σιγά- σιγά να επικρατεί.

-Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχο κόμμα, με δυνατό χαρτί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με απώλειες που μόνο αμελητέες δεν μπορεί να χαρακτηριστούν.

-Το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται στη δεύτερη θέση, καθώς όλες οι μετρήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο! Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν εμφανίζει δυναμική σημαντικής ανόδου, παρά τις απώλειες της Κουμουνδούρου. Μια δε τουλάχιστον δημοσκόπηση φέρει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ να έχουν απώλειες σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου.

-Ο κατακερματισμός της ακροδεξιάς δεν της επιτρέπει να αναδειχθεί σε υπολογίσιμη πολιτικά δύναμη. Κυρίαρχη δύναμη στο χώρο αποτελεί πάντως αδιαμφησβήτητα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που εμφανίζει άνοδο για έναν ακόμα μήνα!

-Η Νέα Αριστερά δείχνει πως έχει τις δυνατότητες ώστε να πετύχει την εκλογή ευρωβουλευτή.

Ωστόσο:

-Είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς ουδείς γνωρίζει το ύψος της αποχής, ποιον θα ωφελήσει και ποιον θα βλάψει, πώς θα λειτουργήσει η ψήφος των ομογενών, αλλά και η επιστολική ψήφος στο εσωτερικό της χώρας.

-Επίσης δεν έχουμε ακόμα δει πόσα και ποια νέα κόμματα θα δημιουργηθούν, καθώς στις ευρωεκλογές κυριαρχεί πάντα η χαλαρή ψήφος.
Σίγουρα, όμως, η "καμπάνα" των μετρήσεων χτυπά δυνατά για το πολιτικό σύστημα, καθώς αρχίζει και καταγράφεται σημαντική κρίση αντιπροσώπευσης.

(Το κείμενο έχει γραφτεί για το Dnews)