Ξανανοίγει το Groningen στην Ολλανδία λόγω ψύχους

Ξανανοίγει το Groningen στην Ολλανδία λόγω ψύχους
Τρίτη, 09/01/2024 - 11:09

Την απόφασή της να εξάγει προσωρινά ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου από δύο σημεία στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Χρόνινγκεν ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Χρόνινγκεν έκλεισε πέρυσι, όμως το κύμα ψύχους που επικρατεί στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενισχύει κατακόρυφα τη ζήτηση για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει ήδη πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα, οπότε η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο με επιστολή της χθες Δευτέρα, ότι δύο εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα κοιτάσματα του Χρόνινγκεν θα λειτουργήσουν στο λεγόμενο «πιλοτικό φως», δηλαδή την ελάχιστη παραγωγή αερίου, κατά τη διάρκεια του ψύχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το «πιλοτικό φως» δεν είναι κανονική παραγωγή και με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, δεν θα κλιμακωθεί και θα αντιστραφεί σε περίπου δύο εβδομάδες, μετέδωσε το Reuters.

Μετά από ένα ζεστό φθινόπωρο και ένα ήπιο ξεκίνημα του χειμώνα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα το πρώτο πραγματικό κρύο αυτή την περίοδο θέρμανσης, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να πέσουν αυτή την εβδομάδα κάτω από τους μέσους όρους της εποχής και τον παγετό να συνεχίζεται στη βορειοδυτική Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.