Τουρκία: Πρώτα τα F-16 μετά η κύρωση της ένταξης της Σουηδίας- Περιορίζονται αμοιβαία με την Ελλάδα οι ασκήσεις στο Αιγαίο

Τουρκία: Πρώτα τα F-16 μετά η κύρωση της ένταξης της Σουηδίας- Περιορίζονται αμοιβαία με την Ελλάδα οι ασκήσεις στο Αιγαίο
Πέμπτη, 20/07/2023 - 06:55

Μετά την Ελλάδα και την Αίγυπτο η Άγκυρα θέλει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λιβύη- Τι γράφει το K-Report.

Όσοι πιστεύουν ότι με τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η Τουρκία πέρασε οριστικά και αμετάκλητα στο στρατόπεδο της Δύσης μάλλον πλανάται πλάνην οικτράν!

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εκτιμά ότι η αυτονόμησή του από τη Δύση και η εξισορρόπηση των σχέσεών του με την Ανατολή εξυπηρετεί την Τουρκία και αυξάνει τη διαπραγματευτική της δύναμη- και (σε σχέση με τους «δεδομένους») έχει μάλλον δίκιο.

Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο, οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση θα θυμίζει και στο μέλλον την εναλλαγή κρύου και ζεστού στο ντους.

Έτσι, η Τουρκία θα αναμένει να έχει θετική απάντηση και μετά το Κοινοβούλιό της να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που στην περιοχή εξομαλύνει τις σχέσεις της με χώρες που είχε έντονη αντιπαράθεση (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ισραήλ κοκ).

Η στήλη αναδημοσιεύει από το «Έχετε γράμμα από την Τουρκία» που αποστέλλεται κάθε Τετάρτη στους συνδρομητές του K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα. Το K-Report, ως γνωστόν, κυκλοφορεί σε συνδρομητική βάση, κάθε ημέρα, με πλούσια ύλη για όλα τα θέματα. Σημειώνουν, λοιπόν, μεταξύ άλλων, από την Τουρκία ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:

ΝΑΤΟ – ΗΠΑ: Καθυστερήσεις, πάλι, από την Τουρκία

Στις καθυστερήσεις αναμένεται να κριθεί η τύχη της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά το ηχηρό τουρκικό «ναι» στο Βίλνιους. Το τουρκικό κοινοβούλιο - όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχουν την πλειοψηφία- θεωρείται απίθανο να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας πριν το Κογκρέσο εγκρίνει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

«Δεν είμαστε τόσο κοντά όσο νομίζαμε», υποστηρίζει ο Αλπέρ Τζοσκούν, πρώην αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. «Ενώ ο Ερντογάν άναψε το πράσινο φως, το παραπέμπει στο κοινοβούλιο, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ ότι, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στα F-16, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία».

Ο Άλαν Μακόφσκι, αναλυτής για θέματα Τουρκίας στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Θα περίμενα από την (αμερικανική) κυβέρνηση να πιέσει τον Ερντογάν να επικυρώσει αμέσως την είσοδο της Σουηδίας και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να πείσει τον Μενέντεζ υπέρ του «ναι». Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αφήσει αυτό το ζήτημα μέχρι τον Οκτώβριο. Μπορεί να συμβούν πάρα πολλά μέχρι τότε».

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο βοήθεια 11 -13 δισεκ. δολ. σε αντάλλαγμα της έγκρισης του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης υποστηρίζει ότι αυτή η βοήθεια θα παρασχεθεί μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρόλο που ο Ερντογάν έχει πολλές φορές επικρίνει το ΔΝΤ.

Αντιδράσεις για τη Χάγη

Η Άγκυρα παρακολουθεί, χωρίς να έχει, ακόμη, πάρει θέση στην πρόταση Μητσοτάκη για τη Χάγη, σε αντίθεση με τον τουρκικό Τύπο: «Το ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός: Τολμηρή ατζέντα στη σχέση Άγκυρας-Αθήνας -ανέφερε η αντιπολιτευόμενη ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24, η οποία εκτιμά ότι «στόχος της νέας περιόδου είναι να οδηγηθούν οι διαφορές, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στο Διεθνές Δικαστήριο». «Η ελπίδα της Ελλάδας είναι η Χάγη! Μήνυμα (Μητσοτάκη) ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις» -ήταν ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Χουριέτ.

Ηρεμία στο Αιγαίο: Πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ υποστηρίζουν ότι στις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθούν κατά προτεραιότητα θέματα που είναι πιο κοντά στην επίλυση, ενώ επιπλέον συμφωνήθηκε να περιοριστούν αμοιβαίως οι ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.

Λιβύη καλεί Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου

Στον απόηχο των κινήσεων Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων με Ελλάδα και Αίγυπτο, η κυβέρνηση της Τρίπολης απηύθυνε πρόσκληση στην Τουρκία για αναζήτηση πετρελαίου στα ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, υπάρχουν 29 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και 12 κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ξηρά και θάλασσα.

Ενδεχόμενη επανέναρξη των δραστηριοτήτων της TPAO στη Λιβύη αναμένεται να θέσει σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα και το Κάιρο, σε μια χρονική συγκυρία που ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να κλείσει μέτωπα στην περιοχή. Αν ο Τ. Ερντογάν απαντήσει στο κάλεσμα της Λιβύης, αυτό θα σηματοδοτήσει τις νέες γεωπολιτικές προθέσεις του.