Αποχή: Πόση θα είναι, ποιόν θα βλάψει; Πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Αποχή: Πόση θα είναι, ποιόν θα βλάψει; Πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις
Παρασκευή, 23/06/2023 - 06:48

Στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις η συμμετοχή στις δεύτερες κάλπες είναι πάντα χαμηλότερη.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλα δείχνουν πως ναι. Σε όλες τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις είχαμε αύξηση της αποχής: Τον Ιούνιο του 2012 σε σχέση με τον Μάιο του ιδίου έτους ψήφισαν 260.020 λιγότεροι. Τον Σεπτέμβριο του 2015 σε σχέση με τον Ιανουάριο του ιδίου έτους ψήφισαν 762.426 εκλογείς λιγότεροι. Ακόμα και το 2019, στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Ιουλίου ψήφισαν σε σχέση με τις ευρωεκλογές λίγο καιρό πριν, στις 26 Ιουνίου, ψήφισαν 150.711 λιγότεροι, αν και μαζί με τις ευρωεκλογές διεξήχθησαν και οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Άρα το… ιστορικό δείχνει πως στις δεύτερες των διαδοχικών εκλογικών η συμμετοχή είναι πάντα μικρότερη.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ …ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφώς ναι. Πρώτον, η θηριώδης διαφορά, πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, που καθιστά άνευ αντικειμένου το ζητούμενο της διακυβέρνησης- η αυτοδυναμία της ΝΔ (και μάλιστα «ασφαλής», όπως επιδιώκει ο Μητσοτάκης- έχει προεξοφληθεί από την προηγούμενη αναμέτρηση. Το γεγονός, επίσης, ότι είναι καλοκαίρι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δύσκολα θα παρατήσουν τις δουλειές τους. Τα οικονομικά όσων μετακινούνται στις ιδιαίτερες πατρίδες τους είναι ένας ακόμα λόγος, όπως και ο καιρός που θα κάνει την Κυριακή, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει καταιγίδες σε πολλές περιοχές!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Η ΑΠΟΧΗ ΠΛΗΤΤΕΙ ΙΣΟΜΕΡΩΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Ή ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ερώτημα του …ενός εκατομμυρίου! Αν πλήξει τα κόμματα ισότιμα τότε όλα θα έχουν ανεβασμένα τα ποσοστά τους. Μπορεί, όμως, να μην τα πλήξει ισότιμα, οπότε, τότε, θα παρατηρηθούν αυξομειώσεις στα ποσοστά τους σε σχέση με τη δύναμή τους το Μάιο, χωρίς όμως να διακυβεύεται η σειρά κατάταξης.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Νέα Δημοκρατία από τον εφησυχασμό λόγω του πολύ μεγάλου ποσοστού της, ο ΣΥΡΙΖΑ από την αποσυσπείρωση, το ΠΑΣΟΚ από τις …διαρροές!

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: ΠΟΙΟΝ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΠΟΧΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι τη Νέα Δημοκρατία, που διαθέτει τη δυναμική του νικητή. Πιθανότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινδυνεύει από την απογοήτευση που οδηγεί στην αποσυσπείρωση και από το γεγονός ότι δεν διεκδικεί την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο το ΚΚΕ διαθέτουν παραδοσιακά μηχανισμούς προκειμένου να κινητοποιούν τον κόσμο τους, ιδίως τους ετεροδημότες. Όσο δε κι αν από μια πρώτη ματιά φαίνεται παράδοξο, τα μικρότερα κόμματα, εκείνα που παλεύουν να εισέλθουν στη Βουλή, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποχής των ψηφοφόρων τους!