Στις 10 και 11 Ιουλίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Στις 10 και 11 Ιουλίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Σάββατο, 27/05/2023 - 10:17

Στο Βίλινιους της Λιθουνίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μπορεί να μην επανεκλέχτηκαν ακόμα, η επανεκλογή όμως τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται βεβαία- τόσο από τους ίδιους, όσο και από τον διεθνή παράγοντα.

Η συνάντηση και μόνο των δυο ανδρών, μετά τον (αναμενόμενο) εκλογικό τους θρίαμβο, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επιδιωκόμενη επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η οποία ήδη προετοιμάζεται από τους συμβούλους των δυο ανδρών, αλλά και από διεθνείς παράγοντας, ιδίως από την Ουάσιγκτον (ο Τζ. Τσούνης προανήγγειλε το πλαίσιο του διαλόγου από το «Φόρουμ των Δελφών») και το Βερολίνο, θα ακολουθήσουν οι επόμενες κινήσεις: Διερευνητικές επαφές (αν και όλοι συμφωνούν ότι έχει καταντήσει σχεδόν αστειότητα ο τρόπος που διεξάγοντα οι δυο γύροι), πολιτική ατζέντα και η θετική ατζέντα, πρωτίστως στην οικονομία και όχι μόνο.

Πώς θα εξελιχθεί η νέα προσπάθεια διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας, μετά την επανεκλογή Μητσοτάκη και Ερντογάν, ουδείς μπορεί να προβλέψει. Πολύ περισσότερο που ο διεθνής παράγοντας, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, δεν δείχνει αποφασισμένος να προωθήσει την οριστική διευθέτηση των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας ή την οριστική επίλυση του Κυπριακού, που χωρίς αυτή εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να διευθετηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο διεθνής παράγοντας νοιάζεται κυρίως για ήρεμα νερά στην περιοχή, καθώς έχει μπροστά του τον πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία, που όπως φαίνεται το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί.

Η Αθήνα, πάντως, προς το παρόν, επικεντρώνει την προσοχή της στο διάστημα από τη Δευτέρα έως τις 25 Ιουνίου. Το διάστημα, δηλαδή, κατά το οποίο η Άγκυρα θα έχει εκλεγμένη ηγεσία, ενώ η Αθήνα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Όχι ότι ανησυχεί ιδιαιτέρως, αλλά …κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε!

Τελευταία τροποποίηση στις 27/05/2023 - 10:20